Retour Den Haag-Brussel

Kroes tegen een lange vakantie

Als er één eurocommissaris is die weet dat er op haar woorden wordt gelet is het wel de Nederlandse Neelie Kroes. Nog altijd leeft ze in onmin met de Duitser Martin Schulz, fractieleider van de socialisten in het Europees Parlement. Hij neemt het Kroes kwalijk dat zij vorige maand, enkele dagen voor de verkiezingen in Duitsland, haar openlijke voorkeur uitsprak voor CDU-kandidaat Angela Merkel. Kroes liet zich hierbij niet leiden door politieke overwegingen maar door sekseoverwegingen. Vrouwen brengen een zeer gewenste andere bestuurscultuur met zich mee, zo betoogde ze.

Vorige week sloeg Kroes weer toe. ,,Europa kan het zich niet permitteren drie maanden niet te functioneren vanwege de zomervakantie'', zei ze tegenover een commissie van het Europees parlement. Drie maanden? Dat is dertien weken. Zo lang vakantie hebben maar weinigen, maar Kroes doelde dan ook meer op het feit dat in de zomer achterelkaar telkens mensen afwezig zijn zodat afdelingen nooit volledig bezet zijn. Vakanties moeten meer worden gespreid worden, vindt Kroes.

Of doelde ze misschien op de Europese instellingen waaronder de Commissie zelf, aldus de pesterige vraag van een journalist vrijdag aan de woordvoerder tijdens de dagelijkse persbriefing. De Europese bureaucratie is elk jaar van 1 tot en met 31 augustus massaal afwezig. Maar hier geldt de omgekeerde redenering: juist om te voorkomen dat er drie maanden lang geen vergadering georganiseerd kan worden omdat er altijd wel mensen weg zijn wordt in Brussel iedereen geadviseerd zoveel mogelijk op hetzelfde moment naar de zon af te reizen. Wat is nu wijsheid? Spreiding of concentreren. Misschien ook iets om een door vrouwen gedreven bestuurscultuur op los te laten. (MK)

Robotvrouw

,,Maandag'', zegt de robotvrouw, ,,heb ik een afscheidsgesprek met de Nationale Ombudsman Roel Fernhout. Ik heb met Fernhout altijd goed en prettig samengewerkt.'' Het is even wennen, maar het weblogboek van Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas is nu ook te beluisteren. Dat geldt sinds vorige week voor alle tekst die op de website www.tweedekamer.nl staat. De site is als eerste overheidssite daardoor ook voor blinden en slechtzienden te volgen. Maar of de Tweede Kamer daarmee ook echt digitaal toegankelijker is geworden blijft de vraag. De site bestaat grotendeels uit zinnen als: ,,De vergaderingen aangeduid met een # zijn rechtstreeks te volgen via de knop live debat op www.tweedekamer.nl.'' Uitgesproken door de robotvrouw wordt dat: ,,De vergááderingen aangeduid metteen zijn rechtstrééks te volgen via de knoplink live debat oplink wwwpunttweedekamerpuntnl.'' Even doorbijten dus. De Tweede Kamer experimenteert er een half jaar mee. Dan wordt bekeken of de Kamer hiermee doorgaat. (GV)

Te vroeg feestje?

Met 3.757 dagen (en niet 3.727, zoals overal te lezen valt) is Gerrit Zalm vandaag volgens sommigen de langstzittende minister van Financiën in de parlementaire geschiedenis. Al weken laat de minister zich de felicitaties welgevallen, maar of het echt klopt dat hij de langstzittende is, blijft in het vage. Het ministerie verwijst naar de vorige `langstzittende' (De Geer) die ,,tien jaar en 144 dagen'' (3.794 plus een paar schrikkeldagen) zat. Maar volgens het Parlementair Documentatiecentrum zou Zalm daar met zijn huidige aantal van 3.757 nog 37 dagen van verwijderd zijn. En ter verdere relativering van de feestvreugde: Zalm is nog maar net halverwege de race om de langstzittende minister ooit. Die eer gaat naar Joseph Luns, die tussen 1952 en 1971 in totaal 6.871 dagen minister was, bijna 19 jaar. (EK)

Rectificatie / Gerectificeerd

In het overzicht van langstzittende ministers bij het artikel Te vroeg feestje? (10 oktober, pagina 2) ontbreekt `vadertje' Drees. Hij was van 1945 tot 1958 4.445 dagen minister, waarvan 3.206 minister-president. Daarmee komt hij op de achtste plaats van het rijtje.