Renée Fleming

De vader van de Amerikaanse sopraan Renée Fleming was kerkkoordirigent en zelf klom ze via de kerkmuziek op van kinderkoorsopraantje tot soliste. De bekende liederen en aria's uit oratoria en missen staan nu op haar cd Sacred Songs; een stilistisch onsamenhangende maar juist daardoor sympathieke potpourri van favorieten, van Bach tot Bernstein.

Fleming, in november weer in het Concertgebouw, heeft een stralende sopraan voor de engelachtige hoogten in dit repertoire. Dat leidt tot mooie momenten in de twee Ave Maria's (Bach/Gounod en Schubert), L'adieu des bergers (uit Berlioz' L'Enfance du Christ) of in het Pie Jesu uit het Requiem van Fauré, al worden die ietwat getemperd door de kitscherige kerkgalm die er in de studio op is geplakt. Minder geslaagd dan Flemings ingetogen stemgebruik is ook de wapperende koorklank van de London Voices in Mozarts hier wel heel ouderwets gedragen klinkende Laudate Dominum.

Een hoogtepunt vormt het duet met mezzo Susan Graham in Abends will ich schlafen gehn uit Hänsel und Gretel van Humperdinck. Wie weet wat er heilig is aan dit sprookjeswiegenlied mag het zeggen, maar de schoonheid is ontzagwekkend.

Sacred Songs (Decca, 4756925)

    • Mischa Spel