Raikkonen wint in Japan na inhaalrace

Met een van de mooiste overwinningen uit zijn carrière bekroonde Kimi Raikkonen gisteren de Grote Prijs van Japan. Vlak nadat hij achter koploper Giancarlo Fisichella de laatste ronde was ingegaan, zette de Finse Formule 1-coureur zijn snellere Mercedes-McLaren aan het einde van het rechte stuk naast de Renault van de Italiaan en als eerste stuurde hij zijn wagen de bocht in. Het was een koelbloedige inhaalactie, buitenom, waarmee Raikkonen zijn bijnaam `The Ice Man' eer aandeed. Het was zijn zevende zege dit jaar, de zesde opeenvolgende voor McLaren. Raikkonens teamgenoot Juan Pablo Montoya crashte na een manoeuvre van de Canadees Jacques Villeneuve (Sauber) in het begin van de race en viel uit.

De overwinning was ook bijzonder omdat hij de race vanaf de zeventiende plaats op de startrij was begonnen. Dat was slechts één plaats achter Fernando Alonso, die twee weken geleden in São Paulo zijn eerste wereldtitel veiligstelde, als de jongste wereldkampioen in de geschiedenis van de Formule 1. De 24-jarige Spanjaard eindigde gisteren als derde, nadat hij zaterdag tijdens de kwalificatietraining in de regen een slechte tijd had gereden.

McLarens duel met Renault om constructeurstitel blijft spannend tot en met de laatste race, volgende week in Sjanghai. Voor de race in Japan had McLaren-Mercedes een voorsprong van twee punten op Renault, in China begint het Franse team onder leiding van Italiaan Flavio Briatore de race met twee punten meer dan de Brits-Duitse renstal.

Bij een pitstop van de Nederlander Christijan Albers vatte diens Minardi tijdens het tanken vlam. Terwijl het vuur werd geblust, sprong hij uit zijn wagen. Toen de vlammen gedoofd waren en coureur en auto van schuim waren ontdaan, vervolgde de Nederlander zijn weg. Albers eindigde op de zestiende plaats. Zijn landgenoot Robert Doornbos werd veertiende.