Nobelprijs: speltheorie

De Nobelprijs voor de economie is dit jaar toegekend aan de Israëlisch-Amerikaanse econoom Robert Aumann en de Amerikaanse econoom Thomas Schelling. Dit heeft het Nobelcomité vanmiddag in Stockholm bekendgemaakt.

De twee economen winnen de prijs voor hun werk op het gebied van de speltheorie, waardoor zij ,,het begrip van conflict en samenwerking verbeterd hebben''.

De twee pioniers van de speltheorie, die respectievelijk 75 jaar en 84 jaar oud zijn, zorgden met hun werk voor het verklaren van een breed scala aan fenomenen zoals prijsoorlogen en handelsconflicten, maar ook gildevorming, georganiseerde misdaad en loononderhandelingen. Aumann is hoogleraar aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, Schelling aan de Universiteit van Maryland. In 2003 kreeg Schelling een eredoctoraat van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij werd met name geroemd voor zijn werken Micromotives and Microbehavior en The Strategy of Conflict.

Sinds 1999 heeft slechts één niet-Amerikaan, de Noor Finn Kydland in 2004, de prijs gewonnen. Aan de toekenning is een bedrag verbonden van omgerekend 1,1 miljoen euro.