Mogelijk ruim 3.000 doden in M-Amerika

Het dodental van de overstromingen en aardverschuivingen in Midden-Amerika is opgelopen tot ruim 760. Reddingswerkers vrezen echter dat het zal stijgen tot zeker 3.000.

Vooral in Guatemala blijken de gevolgen van de orkaan Stan, die vorige week Midden-Amerika teisterde, ernstiger dan in eerste instantie gedacht. Rond het Meer van Atitlán en in het westen van het land zouden meer dan 90 dorpen verzwolgen zijn door de modder. Reddingswerkers durven, uit angst voor nieuwe landverschuivingen, niet te zoeken naar slachtoffers. Volgens sommigen schattingen wonen in het getroffen gebied meer dan 1.400 mensen. Velen van hen worden vermist.

De kans dat er nog overlevenden zullen worden gevonden, is klein. De autoriteiten zouden daarom overwegen het bedolven gebied tot massagraf te bestempelen. Dit leidt tot enige problemen met de nabestaanden, veelal Maya-indianen, voor wie het identificeren van de slachtoffers en het herbegraven van belang is. Voor de Maya's zijn de doden belangrijke raadgevers. Nobelprijswinnares Rigoberta Menchu, speciaal regeringsgezant voor indianenzaken, zal de komende dagen naar Panabaj aan het Meer van Atitlán reizen om met indianenleiders te spreken over hoe tradities zijn te verenigen met het gezondheids- en instortingsgevaar voor de bevolking.

De burgemeester van Panabaj zei gisteren dat zijn dorp niet langer bestaat. Panajab, waar al 160 lichamen zijn geborgen, is bedolven onder zeker 4 tot 6 meter modder. Nog 250 inwoners worden vermist. ,,We zijn moe van het zoeken. De lichamen zijn zo aan het verrotten dat ze niet langer kunnen worden geïdentificeerd. Het zal alleen maar ziekte brengen.''

Het reddingswerk verloopt ook moeizaam doordat veel indianengemeenschappen weigeren het leger toe te laten. In Panjab bijvoorbeeld, werden in 1990, in de laatste jaren van de burgeroorlog, dorpelingen door het leger vermoord.

Ook in andere delen van Guatemala wordt de omvang van de ramp duidelijk. Volgens de eerste berichten zijn bijvoorbeeld in het afgelegen Tataca, nabij de grens met Mexico, zeker honderd mensen om het leven gekomen.