Les poivrons de Marie Odette

Tijdens het aperitief op het terras van Café du Commerce spraken we over wijn. Onze vrienden in de Gard zijn enthousiast over de kwaliteitsverbetering van de regionale wijn in de afgelopen jaren en iedereen heeft wel een favoriet domaine. Florence vertelde over een vrij nieuw domaine in haar buurt, waar door een drietal jonge mannen op kleine schaal serieuze wijn van het `terroir' wordt gemaakt. We spraken af er de week daarna de wijnen te gaan proeven en vervolgens bij Florence te eten. Een week later proefden we bij Mas de Plan-Serignac zo'n twaalf wijnen, onder andere een frisse Chardonnay zonder houtligging, en een boterachtige Chardonnay met 10 maanden ligging op Frans eiken, de grand chêne. Wat de rode wijn betreft, viel ik voor een mooie, volle wijn van grenache, syrah en cinaut, de Reynard sélection. (Meer informatie op www.plan-serignac.com). Niemand vond het erg dat wij een beetje laat waren voor de borrel bij Florence! Haar vriend Jean-Jacques had schitterende moten donkerrode tonijn klaar voor de barbecue en Florence had al een paprikasaus naar recept van haar schoonmoeder Marie Odette gemaakt. Marie Odette woonde vroeger in Noord-Afrika en kende deze saus daar altijd als `sauce juive'.

Rooster de paprika's circa 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven, waarbij u ze een paar keer omdraait tot ze rondom geblakerd zijn. Neem ze uit de oven, leg er een theedoek over en laat ze afkoelen. Pel ze boven een kom om de sappen op te vangen en verwijder de zaadjes. Snijd de paprika's in stukjes.

Verhit de olie in een zware koekenpan op een matig vuur. Fruit er de knoflook even in tot die goudgeel is. Voeg de rest van de ingrediënten toe en schep goed om. Laat onder af en toe omscheppen 45 tot 60 minuten zachtjes koken tot bijna al het vocht ingekookt is. Laat op kamertemperatuur komen en serveer met bijvoorbeeld gegrilde vis.

Morgen: lamskoteletten

    • Kim Maclean