Kabinet tegen discussie over renteaftrek

Ministers, staatssecretarissen en Kamerleden hebben dit weekend afstand genomen van uitlatingen van minister Pechtold (D66) om de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen.

Ook Pechtolds suggestie zaterdag in De Telegraaf dat bewindslieden over elkaars beleidsterreinen uitspraken mogen doen, werd afgewezen.

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijkzaken) zei dat het taboe op discussie over de hypotheekrenteaftrek eraf moet. ,,Waarom zou je de discussie daarover niet eens beginnen? Je hoeft het niet vandaag op morgen om de gooien, maar maak het bespreekbaar'', aldus Pechtold.

Minister Zalm (Financiën, VVD) zei zaterdag op een partijraad in Apeldoorn niets te voelen voor een discussie over de aftrek. Daar komt volgens Zalm bij dat door uitspraken als die van Pechtold (en eerder van diens partijgenoot minister Brinkhorst van Economische Zaken) er heel veel over gediscussieerd wordt. ,,Het gaat er bijna elke week over in de Tweede Kamer'', zei Zalm. De VVD voelt er niets voor de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen.

Staatssecretaris Rutte (Onderwijs, VVD) nam afstand van het voorstel van Pechtold om ministers ook over andere beleidsterreinen dan alleen hun eigen portefeuille te laten praten. ,,We hebben eenheid van kabinetsbeleid en daarbinnen heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid'', aldus Rutte.

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen zei dat de hypotheekrenteaftrek bij de VVD in veilige handen is en hij riep Pechtold op zich met zijn eigen portefeuille bezig te houden. ,,Hij heeft genoeg te doen op het gebied van bestuurlijke vernieuwing en de Antillen'', aldus Van Aartsen.

Minister Brinkhorst is beter te spreken over de opstelling van zijn collega-minister. Hij wil zelfs dat Pechtold en de huidige fractievoorzitter Dittrich met elkaar de strijd aan gaan om het lijsttrekkerschap van D66. Hij zei dat vanmorgen op Radio 1. Volgens Brinkhorst zijn het twee ,,voortreffelijke'' kandidaten en mogen de D66-leden zich gelukkig prijzen met de mogelijkheid tussen hen te kunnen kiezen.

Van Aartsen haalde op de partijraad van de VVD in Apeldoorn hard uit naar de ,,sputtermacht en hindermacht'' in de ,,zompige polder''. Hij doelde op het verzet tegen zijn plan om scholen te verplichten kinderopvang mogelijk te maken. Zaterdag prees Van Aartsen het kabinet dat het de motie over de kinderopvang, die hij samen met PvdA-leider Bos indiende, nu toch uit gaat voeren.