Import doet omzet kledingindustrie opnieuw dalen

De omzet van de Nederlandse kledingindustrie is in de eerste acht maanden van dit jaar met 4 procent afgenomen. Er is al jaren sprake van een teruggang in de sector. Vooral goedkope import uit China drukt de in Nederland gefabriceerde kleding uit de markt. Dat bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van 1996 tot 2005 is de omzet van de branche met 55 procent gedaald tot 250 miljoen euro vorig jaar. De omzet in het buitenland kromp met eenvijfde, terwijl de binnenlandse omzet met 3 procent steeg ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal kledingbedrijven nam in deze periode met 41 procent af tot 1.275. Hiervan is driekwart een een- of tweemansbedrijf. De import van kleding groeide in de afgelopen negen jaar met 28 procent. De invoer van Chinese kleding groeide met 268 procent tot 781 miljoen euro per jaar. Vorig jaar importeerde Nederland voor 5,7 miljard euro aan kleding.