Geen oude man die in de rondte rijdt

Na deelname aan alle 35 edities van de military van Boekelo houdt Eddy Stibbe het voor gezien.

Eddy Stibbe (56) vierde afgelopen week zijn zevende lustrum van de military van Boekelo. De voor de Nederlandse Antillen rijdende en in Groot-Brittannië woonachtige Nederlander was 35 jaar een graag geziene deelnemer in Twente, waar hij tien keer nationaal kampioen werd. Stibbe werd steevast begeleid door zijn inmiddels 84-jarige vader. Volgend jaar neemt hij tijdens de wereldkampioenschappen afscheid van de military.

Wat is het verschil tussen uw eerste en laatste military van Boekelo?

Eddy Stibbe: ,,Het is natuurlijk een wereld van verschil. De eerste keer in Boekelo werd ik heel onbevangen en onervaren meteen nationaal kampioen voor tienduizend toeschouwers. Er waren 42 deelnemers van wie de meeste amateurs. Bij de afgelopen editie stonden er vijftig- of zestigduizend man en eindigde ik als zeventiende in een veld van 116 deelnemers. Het evenement in Boekelo is echt groot geworden. Er was veel media-aandacht en voor het eerst heb ik een klein beetje toekomst gezien in de Nederlandse militarysport. Voor de Spelen van Sydney bemerkte ik een antimilitarysfeer binnen de bond. Daarom rijd ik ook sinds 1999 voor de Antillen. Zo was ik onder andere af van het bureaucratische systeem in uitzending naar wedstrijden. Nu zag ik in Boekelo wat talent en dat deed me goed. Ik denk dat Nederland op de goede weg is met de huidige structuur voor military.''

Hoe bent u al die jaren fit gebleven?

,,Military is een sport die je relatief lang kunt doen. Maar ik heb ook het geluk dat ik fysiek en mentaal gezond ben. Ik zit wekelijks een paar uur in de fitnessruimte en ik zorg dat ik geestelijk jong van geest blijf. Natuurlijk draagt ook wedstrijdritme bij aan het constant op hoog niveau kunnen rijden. Voor mezelf had ik gesteld dat ik zou stoppen als mensen het gevoel hadden dat een oude man rondjes reed. Dat is nog steeds niet zo. Ik heb er nog veel plezier in, maar op een gegeven moment is het wel genoeg.''

Wat gaat u nu doen?

,,Ik stop met topsport, maar wil zeker bij military betrokken blijven. Ik zou graag trainer of coach worden in de paardensport, maar heb nog geen concrete plannen. Net als in de voetballerij is het mode buitenlandse trainers aan te stellen, dus ik denk wel ergens aan de slag te kunnen. Eerst wil ik mijn eigen carrière positief afsluiten tijdens de WK. Een plaats bij de eerste tien zou schitterend zijn.''