Epicentrum Kashmir

De tsunami van vorig jaar december leidde uiteindelijk tot een vredesakkoord in de opstandige Indonesische provincie Atjeh. De vraag is nu of de aardbeving van afgelopen weekeinde zal leiden tot een definitieve doorbraak tussen India en Pakistan over de omstreden deelregio Kashmir.

In symbolische zin is er vooralsnog weinig reden voor hoop: de `Vredesbrug' die Indiaas en Pakistaans Kashmir met elkaar verbindt, is grotendeels vernield. De brug was juist dit jaar gerepareerd, volgend op belangrijke diplomatieke toenadering tussen India en Pakistan waardoor deze zomer voor het eerst weer een busverbinding tot stand kwam tussen Srinagar, de hoofdstad van Indiaas Kashmir, en Muzaffarabad, de hoofdstad van het Pakistaanse gedeelte.

In het territoriaal geschil over het vroegere prinsdom Kashmir leven de onverwerkte trauma's voort van de bloedige deling tussen India en Pakistan (als `zuivere' moslimstaat) in 1947. De eerste Indiaas-Pakistaanse oorlog om Kashmir eindigde in 1948 met een door de Verenigde Naties bereikt staakt-het-vuren. In 1965 lokte Pakistaanse infiltratie over de bestandslijn in Kashmir de tweede Indiaas-Pakistaanse oorlog uit.

Begin 2002 stonden beide landen op het punt opnieuw oorlog te voeren, na onder andere de Indiase beschuldiging dat islamitische terroristen opererend vanuit Pakistaans Kashmir verantwoordelijk waren voor een aanslag op het Indiase parlement. Maar onder grote internationale druk matigden beide landen hun toon.

De recente concrete stappen tot toenadering bieden overigens nog geen uitzicht op een alomvattend akkoord over Kashmir. Maar misschien is de Vredesbrug alleen symbolisch vernield, en zal hij snel worden hersteld.