Een feilbaar mens, geen schaakgod

Eindelijk liet Veselin Topalov op het wereldkampioenschap in San Luis een keer zien dat hij ook maar een feilbaar mens is en geen schaakgod. Hij had Alexander Morozevitsj gisteren aan de haak, maar liet hem door een slordigheid met remise ontsnappen.

Zijn leidende positie werd er niet door aangetast, want nog steeds staat hij twee punten voor op Peter Svidler en met nog vier ronden te spelen kan het bijna niet meer mis gaan. Toch is het jammer van die onnodige remise. Een statisticus publiceerde een paar dagen geleden een lijst van de meest indrukwekkende toernooioverwinningen uit de schaakgeschiedenis en om hoog te komen op die lijst moet Topalov nog een paar partijen winnen.

Een record vestigen zal overigens niet Topalovs belangrijkste doel zijn; wereldkampioen worden is voorlopig genoeg. Wat dat betreft was de remise die hij zaterdag tegen Anand maakte een belangrijke stap op de goede weg. Voor Anand was het de laatste kans om nog te vechten voor de titel en hij had wit. Er werd een lange en zware strijd verwacht.

Tot verdriet van het publiek was het al na 17 zetten afgelopen. Topalov had zijn heil niet in een voorzichtige verdediging gezocht, maar in een scherpe provocatie waarmee hij Anand dwong om een stuk te offeren. Daarna had Anand een zware keus. Hij kon meteen remise door eeuwig schaak maken en daarmee zijn laatste hoop op het wereldkampioenschap begraven. Hij kon ook doorspelen, met een grote kans om te verliezen. Na een half uur nadenken koos Anand voor het eeuwig schaak.

Nadat het gevaar Anand bezworen was kon Topalov het zich gisteren tegen Morozevitsj veroorloven om onbezorgd op winst te spelen en dat deed hij ook. Op remise spelen zou tegen Morozevitsj ook weinig zin hebben, want die weet altijd wel complicaties te scheppen.

Eerst zagen we Topalov op zijn best. Hij bestormde de vijandelijke koningsstelling en Morozevitsj mocht nog blij zijn dat hij niet mat werd gezet. Met twee pionnen minder stond hij wel verloren. Toen verslapte Topalov één moment en liet hij de winst glippen.

Morozevitsj heeft na zijn miserabele begin van het toernooi een wederopstanding beleefd. Voor deze remise tegen Topalov had hij drie partijen achter elkaar gewonnen en hij deelt nu met Anand achter Topalov en Svidler de derde plaats.

(Zie diagram)

Topalov-Morozevitsj, WK 10de ronde

Met energiek aanvalsspel heeft Topalov een gewonnen stelling met twee pionnen meer bereikt. Morozevitsj heeft nog een klein kansje om met dame en paard tegen de witte koning te spelen. Dat kon Topalov op verschillende manieren goed verhinderen, maar zijn volgende zet is een ernstige fout. 46. Tc2 Df2 Dreigt mat. Wit moet nu de kwaliteit geven. 47. Txd2 Dxd2 48. Ld5 Zelfs nu staat wit nog beter, maar het is niet meer genoeg voor de winst. 48...Dg5 49. Dd6 Dd8 50. Dxd8 Txd8 51. Lc6 g6 52. Le8 Kg7 53. fxg6 h5 54. a4 h4 55. Kg1 Td2 56. g3 hxg3 57. h4 Th2 58. h5 Kf8 59. Kf1 Kg7 60. Kg1 Kf8 61. Kf1 Remise

    • Hans Ree