Een dubbele schaar bij uw versleverancier

De sleep, de schaar maar ook hypermoderne acties als de `magic heel' en de `dju dju dance'.

Zo'n 150 voetbalacties staan op de dvd Superkicks die de KNVB afgelopen week presenteerde. Meer dan een half miljoen van die schijfjes hebben inmiddels de jongste voetbalgeneratie bereikt. Die mag de oefeningen naspelen en vervolgens de trucs op het veld tonen.

Het waarom van deze actie is duidelijk. Omdat er zo weinig op straat wordt gevoetbald, zien kenners het technisch niveau op de velden drastisch afnemen. En dan hebben we het nog niet eens over de hoge vetpercentages in een gemiddeld jeugdelftal.

Het initiatief van de bond is nog om een andere reden toe te juichen. De bewegingen komen uit het archief van Wiel Coerver, de trainer die in zoveel landen succes heeft geboekt met zijn technische oefenstof. Te lang is hij genegeerd in eigen land en dat wordt door de dvd nu een beetje goedgemaakt.

Kunnen we dus binnenkort de eerste technische staaltjes op de voetbalvelden aantreffen? Nou, dat valt nog te bezien. Wie de 150 voetbalbewegingen daadwerkelijk op zijn scherm wil toveren moet eerst de nodige boodschappen doen bij `KNVB-partner' Super De Boer. Voor iedere beweging moet een aparte code worden ingevoerd en die codes worden gedurende enkele maanden verstrekt bij de boodschappen.

Dat zo'n initiatief wordt gesponsord is tegenwoordig weinig opzienbarend, ook al is de bond bepaald niet armlastig te noemen. Maar dat zo'n dvd weinig waard is als er niet bij de sponsor wordt gewinkeld, valt moeilijk aan voetballertjes uit te leggen.

De gevolgen van deze aanpak kunnen groot zijn. Fantaseer alvast vooruit naar het WK in 2022 dat in eigen land gehouden zal worden. De spits van Oranje komt een paar minuten voor tijd in de finale alleen voor de keeper maar zijn dubbele schaar (voetbalactie nummer 30) faalt volledig. Een succesvolle tegenaanval berooft het Nederlands elftal van zijn tweede wereldkampioenschap. Het Amsterdamse Marco van Basten-stadion zal in rouw gedompeld zijn. De verklaring van de falende Nederlandse spits laat zich raden: zijn ouders deden hun boodschappen bij de Spar.

    • Erik van der Walle