Drie dammers bijna in finale

Na zes van de negen rondes in de groepsfase van het wereldkampioenschap dammen in Amsterdam is de helft van de zeskoppige Nederlandse delegatie zo goed als uitgeschakeld voor de finaleronde, die donderdag begint. Gérard Jansen en de uit Wit-Rusland afkomstige (maar voor Nederland uitkomende) Aleksandr Baljakin gaan aan de leiding in respectievelijk groep C en A en zijn bijna zeker van plaatsing voor de finale. Nederlands kampioen Kees Thijssen, met negenvoudig wereldkampioen Aleksej Tsjizjov gedeeld tweede in groep B, heeft ook goede kansen op een finaleplaats.

Hans Jansen, Ron Heusdens en Rob Clerc vallen waarschijnlijk af. Achtvoudig Nederlands kampioen Clerc (50) is nog niet verder gekomen dan vijf remises en een nederlaag tijdens het zware toernooi; de veertig deelnemers aan het WK, verdeeld over vier groepen, moesten zowel vrijdag als gisteren twee partijen afwerken. Een partij duurt gemiddeld zo'n vier uur.

Clerc, een van de oudere deelnemers, had vrijdag een partij van zes uur en één van vier uur gespeeld. ,,Twee partijen op één dag is belachelijk. Mensen met een goede conditie zijn in het voordeel, de oudjes in het nadeel'', zei Clerc gisteren na zijn remise tegen wereldkampioen Georgiev in zijn eerste partij van de dag.

Ontevreden over zijn spel bij het wereldkampioenschap is Clerc niet, hoewel zijn kansen op een finaleplaats na vijf rondes (vier remises, eenmaal verlies) danig zijn geslonken. ,,Tegen Gérard Jansen stond ik niet verloren. Ik dacht dat het remise zou worden, maar het ging spoken in mijn hoofd'', zei Clerc over zijn nederlaag in de eerste ronde. ,,Maar ik ben nog niet afgeschreven'', weigerde hij zich neer te leggen bij een vroegtijdige uitschakeling.

Ook Thijssen liet zich negatief uit over het spelen van twee partijen op één dag. Maar volgens hem past dat ,,helaas'' in het beeld dat alles minder wordt. Deelnemers moeten op dit WK bijvoorbeeld ook een hotelkamer delen en ontvangen minder prijzengeld. ,,Jammer voor een wereldkampioenschap'', zei Thijssen gisteren na zijn verrassende misser in de eerste partij van de dag tegen Huseynov Farid, de koploper van groep B. Na zijn twee overwinningen van vrijdag leek hij moeiteloos op weg naar een plaats in de finaleronde, maar na zijn eerste nederlaag was het even schrikken. ,,De kaarten leken geschud in mijn groep. Mijn uitgangspunt was een finaleplaats. Nu heb ik een probleem en moet ik nog hard werken.''

Na een wandeling om het hoofd weer fris te krijgen won hij later op de dag zijn tweede partij tegen Diawara uit Guinee. Een finaleplaats voor de hoop van de Nederlandse damwereld ligt daardoor weer in het verschiet.

    • Pieter de Vries