Brassinga wint Anna Bijns Prijs

Dichteres Anneke Brassinga heeft de Anna Bijns Prijs 2005 gekregen voor haar bundel Timiditeiten. Dit werd gisteravond bekendgemaakt in het radioprogramma Opium. De andere genomineerden waren Hagar Peeters met Koffers zeelucht en Eva Gerlach met Een bed van mensenvlees.

Het juryrapport bij de tweejaarlijkse prijs ter waarde van tienduizend euro, noemt Brassinga een dichter `die beschikt over zoveel fantasie, geestdrift en registers dat zelfs het simpelste beeld door haar taal kan worden omgevormd tot een ervaring.' De uitreiking van de Bijns-prijs, op 20 november, wordt voorafgegaan door een debat over de vraag of vrouwelijke dichters anders worden beoordeeld dan mannelijke en of ze andere wegen moeten bewandelen om serieus genomen te worden.

Vertaalster Anneke Brassinga (Schaarsbergen, 1948) debuteerde als dichteres in 1987 met de bundel Aurora en kreeg daarna diverse poëzieprijzen, waaronder de Herman Gorter-prijs in 1990 (voor de bundel Landgoed) en de VSB-prijs in 2002 (voor Verschiet). De bundel Timiditeiten, die vergezeld gaat van foto's van Freddy Rikken, werd in deze krant kritisch besproken door Ilja Leonard Pfeijffer, die suggereerde dat Brassinga zich onder invloed van alle prijzen `steeds meer ontwikkelt tot een doorsneedichter [...] En wat het nog erger maakt is dat Brassinga's bekering tot de eenvoud gepaard gaat met een herwonnen geloof in abstracta' (Boeken 24-10-03).

De Anna Bijns Prijs, genoemd naar een zestiende-eeuwse dichteres, werd in 1985 als oeuvreprijs in het leven geroepen om `een specifiek vrouwelijke stem' in de Nederlandstalige literatuur te eren. Eerdere winnaars waren Helga Ruebsamen, Marie Kessels, Helene Nolthenius, Aya Zikken, Hanny Michaelis, Elizabeth Keesing, Christine D'haen, Inez van Dullemen, Ellen Warmond en Josepha Mendels (1986). Met ingang van deze editie is overgegaan op een systeem met nominaties van drie door vrouwen geschreven werken uit één genre.