BBC-coryfee David Frost naar Al-Jazeera International

Talkshowpresentator David Frost (66), jarenlang hét gezicht van de Britse publieke omroep BBC, gaat vanaf de lente van 2006 een wekelijks praatprogramma maken voor Al-Jazeera International, de nieuwe Engelstalige tak van de Arabische nieuwszender.

Frost, de enige journalist ter wereld die de laatste zeven Amerikaanse presidenten en de laatste zes Britse premiers heeft geïnterviewd, is er van overtuigd dat hij de vrijheid krijgt om te zeggen wat hij wil. ,,Het mooie is dat ze een speciale clausule in het contract wilden opnemen die benadrukte dat er van censuur geen sprake zou zijn'', meldde hij de Britse krant The Guardian dit weekend.

Hij is niet bang dat de reputatie van de zender als het propaganda-orgaan van Al-Qaeda hem problemen zal opleveren bij het vinden van gasten. ,,Er zijn al aardig wat mensen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bij Al-Jazeera te zien geweest. En trouwens, in sommige landen van het Midden-Oosten is de zender verboden omdat hij te westers zou zijn.'' Behalve politici ontvangt Frost ook mensen uit de wereld van het entertainment.

Frost is niet de eerste Britse journalist die de overgang maakt naar de in Qatar gevestigde nieuwszender. Collega's van de BBC en ITN gingen hem voor. Al-Jazeera International wordt zelfs geleid een Brit, Nigel Parsons. In The Independent zei Parsons dit weekeinde: ,,Wij zijn een mondiaal bedrijf en we rekruteren mensen van over de hele wereld. We hebben een decentrale filosofie. We willen dat Afrikanen Afrika verslaan en Europeanen Europa. Ons perspectief zal echter verschillen, simpelweg omdat we gebaseerd zijn in het Midden-Oosten.''

Parsons benadrukte dat zijn zender volledig onafhankelijk is, ondanks dat hij wordt bekostigd door de plaatselijke overheid. ,,We hebben geen enkele last gehad van bemoeienis. De BBC wordt ook door de overheid gefinancierd en dat is een van de onpartijdigste zenders ter wereld.''