Avebe stuurt directeuren weg

Twee van de drie directieleden van aardappelzetmeelconcern Avebe zijn zaterdag door de raad van commissarissen weggestuurd. De officiële reden is dat er verschil van inzicht is tussen de raad van commissarissen en de ontslagen bestuursvoorzitter P. Krijne en financieel directeur A. Beijers over het strategisch beleid. Beiden zijn voorstander van investeringen in Zuid-Amerika en Azië, waar zetmeel gewonnen kan worden uit tapioca – tot meel verwerkte cassavewortel.

Ingewijden denken dat er een verband is tussen het ontslag van beide topmannen en het verloren kort geding van Avebe tegen FNV Bondgenoten twee weken geleden en de recente uitspraak van de ondernemingskamer, die een deel van het noodzakelijk geachte reorganisatieplan terugdraaide. Door een door FNV Bondgenoten uitgeroepen werkstaking van tweeënhalve week leed Avebe een verlies van 15 à 20 miljoen euro.

De Groningse rechter bepaalde in kort geding dat de staking volgens de regels was uitgeroepen en dat het concern geen exorbitant groot verlies leed. Inzet was het ontslag van 145 werknemers, waarvoor de bond een werkgarantie wilde. Na een akkoord tussen de onderneming en de FNV werden de productielijnen vorige week weer opgestart.

De positie van de concerntop leek verder onder druk te komen toen de ondernemingskamer in Amsterdam vrijdag bepaalde dat het ontslag van de 145 werknemers niet mocht doorgaan. Volgens Avebe is de reorganisatie nodig om een dreigend verlies van 10 miljoen euro te voorkomen. De ledenraad van de 4.000 leden tellende coöperatie Avebe komt vanavond in Westerbork bijeen om over de ontstane situatie te praten.

In maart dit jaar stapte voorzitter E. Haselhoff van de raad van commissarissen op (toen nog raad van bestuur geheten), na een principieel verschil van mening met de drie andere bestuursleden over het te volgen beleid. Haselhoff wilde miljoenen investeren in een fabriek in China, de anderen wilden eerst de resultaten in Europa verbeteren. Vorig jaar legden twee leden van de raad hun functie neer, omdat ze nieuwe investeringen in China niet zagen zitten. Avebe is actief in 120 landen. Het concern haalde vorig jaar een netto resultaat van 628 miljoen euro.