Angela Merkel wordt bondskanselier

Angela Merkel (CDU) zal als bondskanselier leiding geven aan een grote coalitie van christen-democraten en sociaal-democraten. Dat hebben Duitse media vanochtend gemeld.

Na diverse onderhandelingsronden hebben de partijvoorzitters van CDU, CSU en SPD, evenals bondskanselier Gerhard Schröder, vanochtend een akkoord op hoofdlijnen bereikt dat de basis vormt voor officiële coalitiebesprekingen.

Vanmiddag zou het akkoord in Berlijn op twee persconferenties gepresenteerd worden.

Of Schröder (SPD), die zelf na de verkiezingen aanspraak maakte op het bondskanselierschap, een rol zal spelen in de nieuwe regering, was rondom het middaguur nog niet duidelijk. Volgens een aantal bronnen zal Schröder deelnemen aan de gedetailleerde onderhandelingen, die volgende week moeten beginnen.

Tijdens de Bondsdagverkiezingen op 18 september boekte CDU/CSU een nipte overwinning. De christen-democraten hebben in de nieuwe Bondsdag vier zetels meer dan de sociaal-democraten. CDU/CSU eisten daarom het kanselierschap op. Omdat de fracties elkaar in omvang evenwel niet veel ontlopen, streefde de SPD in de onderhandelingen naar een evenwichtige machtsverdeling.

De regering-Merkel zal uit zestien leden bestaan: acht christen-democraten en acht sociaal-democraten. De SPD krijgt acht ministeries: Buitenlandse Zaken, Financiën, Justitie, Werkgelegenheid, Gezondheidszorg, Ontwikkelingssamenwerking, Milieu en Verkeer.

CDU/CSU mogen naast de kanselier en de chef van de kanselarij (een functie met de rang van minister), zes vakministers leveren: Economische Zaken, Onderwijs, Landbouw, Binnenlandse Zaken, Defensie en Gezinszaken.

Het huidige ministerie voor Economie en Werkgelegenheid wordt gesplitst in een ministerie voor Werkgelegenheid (SPD) en een ministerie voor Economie en Technologie, dat door CSU-voorzitter en premier van Beieren, Edmund Stoiber, geleid zal worden. Wolfgang Clement (SPD), nu minister van Economische Zaken en Werkgelegenheid, kondigde vanochtend zijn vertrek aan.

Daarnaast mag de CSU nog een tweede minister leveren, mogelijk voor Landbouw.

In een Duitse regering zet de kanselier de hoofdlijnen uit, de kanselier heeft de zogeheten Richtlinienkompetenz. Voor Merkel zal het echter niet eenvoudig worden om het nieuwe kabinet haar wil op te leggen.

De SPD is niet alleen numeriek sterk vertegenwoordigd, maar bekleedt ook cruciale posten, zoals het ministerie van Financiën. Daarnaast moet Merkel ook nog eens rekening houden met de Beierse zusterpartij CSU. Edmund Stoiber heeft Merkel tijdens de verkiezingscampagne en in de moeilijke weken daarna weliswaar loyaal ondersteund, maar in het verleden raakten de twee regelmatig slaags. Welke inhoudelijke afspraken de onderhandelaars al hebben gemaakt was nog niet bekend.

    • Michel Kerres