Afrika: vier WK-debutanten

De Afrikaanse voetballanden Angola, Ghana, Togo en Ivoorkust hebben zich zaterdag voor de eindronde van het WK geplaatst. Nigeria, Kameroen, Zuid-Afrika en Senegal werden verrassend uitgeschakeld.

In groep 3 dreef verdediger Wome van Kameroen zijn landgenoten tot wanhoop. Ver in blessuretijd miste hij een omstreden strafschop – er was geen sprake van een overtreding – in het laatste groepsduel met Egypte. Hij schoot de bal tegen de paal.

Hierdoor plaatste Ivoorkust, dat met 3-1 van Sudan won, zich in deze poule voor het WK. Voor Ivoorkust spelen onder anderen PSV'er Koné en oud-Feyenoorder Bonaventure Kalou die nu bij Auxerre voetbalt.

Tunesië plaatste zich ten koste van Marokko. De ploeg van Ajacied Trabelsi en Feyenoorder Saidi speelde in Tunis met 2-2 gelijk tegen rivaal Marokko. Togo werd winnaar in groep 1 dankzij een 3-2 zege op Congo. Ghana behaalde de eindzege in groep 2 na een 4-0 zege op de Kaapverdische Eilanden. Angola plaatste zich in groep 4 ten koste van het favoriete Nigeria, dat niet genoeg had aan een 5-1 zege op Zimbabwe. Angola won op hetzelfde tijdstip met 1-0 van Rwanda.

In Europa plaatsten Italië, Portugal, Polen, Engeland en Kroatië zich voor het WK. In groep 5 won Italië met 1-0 van Slovenië. Noorwegen en Slovenië strijden om de tweede plaats en dus play-offs. Noorwegen, dat twee punten meer heeft, speelt woensdag uit tegen Wit-Rusland. Slovenië ontvangt Schotland.

Portugal won in groep 3 thuis met 2-1 van Liechtenstein. Hierdoor plaatste het land zich voor het WK. Slowakije en Rusland strijden om de tweede plaats. Beide ploegen, die zaterdag wonnen van respectievelijk Estland en Luxemburg, hebben evenveel punten en spelen nog tegen elkaar.

Israël bleef koploper in groep 4, maar Frankrijk kan bij winst op Cyprus de leiding overnemen en rechtstreekse plaatsing afdwingen. De Fransen speelden met 1-1 gelijk tegen Zwitserland, dat bij winst op Ierland ook Israël passeert en dan tweede wordt in de poule. Bij winst van de Ieren plaatst The Green Army zich voor de play-offs. Israël is al uitgespeeld.

Achter het gekwalificeerde Oekraïne maakt Turkije aanspraak op de tweede plaats in groep 2. Griekenland verloor met 1-0 van Denemarken. Turkije is bij een zege in Albanië zeker van de tweede plaats. Denemarken moet hopen op een Turkse misstap en zelf winnen in Kazachstan.

In groep 7 hield Servië door een 2-0 zege op Litouwen twee punten voorsprong op Spanje, dat met dezelfde cijfers het uitgeschakelde België versloeg. Bondscoach Anthuenis kondigde zijn vertrek aan. Spanje moet nog naar San Marino. Servië ontvangt Bosnië, dat een punt minder dan Spanje heeft.

In groep 8 verloor Zweden met 1-0 van Kroatië, dat naar het WK gaat. Zweden is zeker van een tweede plaats en kan Kroatië nog inhalen. Zweden ontvangt IJsland. Koratie moet naar Hongarije.

NADER BEKEKEN: pagina 15