Zwervergadgets

Ooit zag Teddy Cherim (17) een zwerver een Philishave uit één van zijn vele tassen halen. Hij ging de straat op en vroeg daklozen naar hun meest favoriete bezit

Naam: Damian

Object: Een horloge + schilderset

Hij zit op zijn knieën en zoekt een uitgedrukte sigaret die nog te roken valt. Hij doet denken aan een ooit mooie, nu verwelkte bloem. Zijn gezicht is ingevallen, hij heeft een rooie alcoholisten neus en een gebit dat ooit goed onderhouden is geweest. Wanneer ik hem aanspreek kijkt hij verschrikt op, maakt aanstalten om weg te gaan, bedenkt zich en gaat weer zitten. ,,Ik heb een mooi horloge, het is geen Rolex , maar het is wel een leuk dingetje. Ik heb het kunnen kopen met geld dat ik had verdiend als daklozenkrantenbezorger en de verkoop van mijn schilderijen. Maar ik heb ook een nog veel leukere gadget.'' Er verschijnt een klein zwart doosje uit zijn zak. ,,Je kan het uitklappen en dan heb je een hele schilderset. Ik heb tientallen kleuren, kwastjes en zelfs een mengpaneel. Ongelooflijk dat het er allemaal in past. Schilderen is mijn passie, ik ga altijd naar het park om daar dingen te schilderen. Wat ik schilder hangt meestal van mijn stemming af. De ene keer kan het een drol zijn en de andere keer een meisje die met haar moeder aan het spelen is.''

Naam: Naamloos

Object: Een kleine tv

Onder een brug zit een verzameling van zwervers. Als een groepje oude mannen in een klein Mediterraans dorpje lijken ze fel te praten over zeer belangrijke zaken. Timide vraag ik hen om hun aandacht. Ze willen niet meewerken en negeren me volkomen. Dan verschijnt nog een zwerver, uit de bosjes. Met het uiterlijk van een vriendelijke vogelkijker die geëlektrocuteerd is, is hij de meest aandoenlijke zwerver die ik ooit heb ontmoet. ,,Ik heb een kleine televisie met een minuscuul scherm. Het ontvangt soms beelden van Nederland 1 of Nederland 2. Ik kijk meestal in mijn eentje want anders dan wil iedereen hem lenen of gebruiken. Dan ben je hem binnen een week kwijt. Zo gaat dat op straat.'' Vervolgens verdween hij zoals hij gekomen was, terug de bosjes in.

Naam: Marcel

Object: Een horloge

Ik vond hem zittend in een campingstoeltje. Hij had een enigszins schizofrene blik in zijn ogen. Ik stelde me voor en vroeg: `Wat is uw lievelingsbezitting?'. Hij keek me aan alsof ik op het punt stond hem te mishandelen en bood me een appel aan. Ik bedankte hem vriendelijk en herhaalde mijn vraag. Hij keek me aan zoals een kind van twee zou kijken als je hem de stelling van Pythagoras zou proberen uit te leggen. Na veel gestotter en druk gebarentaal van beide kanten ontdekte ik dat hij Frans was. ,,Ik heb een horloge en ik heb appels. Dit horloge heb ik al een tijdje. Hij doet het goed. Een vriend van me vertelde dat hij ooit trendy was. Ik hou me nooit echt bezig met de trends. Dat kan me niks schelen. Ik vind hem gewoon mooi en hij werkt perfect. Wil je trouwens een appel?''

Naam: George

Object: Een boombox

Met zijn lange haren in een paardenstaart en een redelijke outfit, zag hij er vrij netjes uit. Toen ik hem aansprak vertelde hij dat zijn mooiste gadget een enorme boombox was. ,,Een boombox is een enorme geluidsinstallatie die je kan rondsjouwen. Het maakt een geluid waarmee je de kleren van een vrouw uit kan blazen. Ik heb hem betaald met het geld dat ik heb verdiend als daklozenkrantenbezorger. Momenteel past een vriend van me op mijn spullen, terwijl ik aan het werk ben. Het is een heerlijk ding. Ik neem hem vaak mee naar het Vondelpark.''

Naam: Gerard Steringa

Object: Een horloge +

geslachtsdeel

Hij rookt een sigaret, dolt wat met zijn vrienden en valt een keurige vrouw lastig. Gerard ziet eruit als een standaard zwerver. Excessieve baardgroei, een Schultenbrau-biertje en versleten kledij. Hij heeft echter iets unieks, iets stijlvols. ,,Ik heb dit horloge, gewoon een goed uurwerk. Niks op aan te merken. Wat voor gadgets zou ik nog meer nodig hebben behalve een horloge? Nou, ik weet eigenlijk nog wel één ding, dat is namelijk mijn lul. Die zit pas echt goed in elkaar. Ik heb er wat aan en anderen hebben er ook wat aan. Hij is enorm ingewikkeld, hij werkt goed en ik heb hem al mijn hele leven. Wat wil je nog meer?''

Naam: Naamloos

Object: Viool

Druk gebarend maakt hij ruzie met twee andere zwervers over de kleur bruin van zijn viool. Hij heeft een lange grijzende baard en het uiterlijk van een kluizenaar. ,,Mijn vetste gadget is mijn viool. Het is misschien geen technische gadget, maar ik kan er van alles mee. Ik kan ik er bijvoorbeeld geld mee verdienen. Er is geen apparaat waarmee je de emoties van de mens zo goed kan beïnvloeden als met een muziekinstrument. Wat ook handig kan zijn is mijn viooldoos, daar kan ik namelijk op zitten. Ik heb nooit muzieklessen gehad, maar ik heb het mezelf aangeleerd. Nu ben ik er redelijk goed in moet ik zeggen. Ik heb hem al mijn leven lang en het is mijn meeste dierbare bezit.''

    • Teddy Cherim