Yanka Rupkina

Ze werd geboren in een dorp aan de voet van het Strandja gebergte, won in 1959 een volksmuziekfestival en was vervolgens 35 jaar lang solo-zangeres van het Bulgaars Radio Muziek Ensemble. In '89 zong ze mee op een plaat van de legendarische Britse zangeres Kate Bush (die in november met een nieuwe plaat komt!).

Op Keranka zingt Rupkina een handvol Bulgaarse klassiekers maar typisch Bulgaars is deze cd allerminst. De meeste composities zijn van de Nederlander Robert Jelmer die volgens het inlegvel veertig (!?) cd's op zijn naam heeft staan. Deze Jelmer tekent ook voor de productie en is te horen als gitarist, pianist, organist en Tom Waits-achtige zanger.

Meestal doet Jelmer Rupkina recht, ook in haar duet met collega Linda Ronstadt, maar de hip-hoppers van Positive Black Soul had hij beter in hun hok kunnen laten. In de wereldmuziek is alles geoorloofd maar het misbaksel `Skies are Blue' is een schandlap in Rupkina's landschap.

Keranka

World Connection: 43043***

    • Frans van Leeuwen