www.nrc.nl

Een greep uit de nieuwe rubrieken die elke week op nrc.nl verschijnen.

Woordhoek.Van Woordhoek, de taalrubriek van Ewoud Sanders verschijnt een aparte editie op de site. De meest recente aflevering gaat over de Nederlandse leenwoorden die in het buitenland gebruikt worden. Natuurlijk zijn er veel voorbeelden in het Zuid-Afrikaans, het Bahasa Indonesisch en het Papiamento. Maar lezeres Coline Lugassy heeft een oer-Nederlands voorbeeld uit Israël: ,,Twintig jaar geleden woonde ik een poosje in Israël en deed ik enorm mijn best om de taal te leren. Zelfs in de supermarkt oefende ik met de etiketten. Op een dag probeerde ik een etiketje te lezen van een potje haringen, en na veel moeite kwam ik eruit: ROLMOPS! Dat stond er echt! Voor jouw rubriek ben ik op Google gaan zoeken, en behalve in het Zuid-Afrikaans, waar je het nog zou verwachten, bestaat het woord in het Engels, Frans, Duits (Rollmops), Pools, Russisch, en zelfs op een paar Braziliaanse sites kwam ik het tegen. In die supermarkt in Israël begreep overigens niemand waarom ik in m'n eentje zo onbedaarlijk in de lach schoot.''

Carrièrecoach. Carrièrecoaches Delahay en Van der Pool gunnen de bezoekers van nrc.nl een blik in hun keuken. Met voorbeelden uit hun coachingpraktijk laten zij zien hoe drukbezette mensen weer greep kunnen krijgen op hun loopbaan.

Deze week: Robert Bouman, 44 jaar, is partner bij een middelgroot organisatieadviesbureau. Hij gaat 's morgens om zeven uur de deur uit en komt meestal rond acht uur thuis. Ook in het weekend werkt hij veel maar de laatste tijd begint het werk hem zwaar te vallen. Hij vraagt zich af of hij oud begint te worden: het afgelopen jaar heeft hij er veel grijze haren bij gekregen. Met met vier thuiswonende kinderen, waarvan drie op de middelbare school en een studerend aan de universiteit, heeft Robert een druk gezin. Het steekt hem dat er thuis veel beslissingen zonder overleg met hem worden genomen. Hij noemt zichzelf soms cynisch een wandelende creditcard.

Het advies van de Carrièrecoach is duidelijk: Robert is geheel gevangen in het achter zichzelf aanlopen: het leven is een grote berg klussen geworden. De eerste actie is dan ook het scheppen van ruimte om te leven en te voelen. Met de coach gaat hij na hoe hij tijd kan reserveren om op te ruimen en overzicht te creëren. Hij gaat lege tijd maken in zijn agenda om zijn administratie af te handelen en alles te delegeren dat gedelegeerd kan worden.

Weblog Marie-José Klaver.Internetjournalist Marie-José Klaver houdt op nrc.nl de ontwikkelingen op het web bij. Afgelopen week ging het onder meer over de stichting Vrijschrift.org, die dat leermiddelen op dezelfde manier gemaakt moeten worden als zogeheten `vrije software' als Open Office en Firefox. ,,Dat betekent: vele kleine en grote bijdragen samenvoegen tot een geheel met de eis dat het voor iedereen vrij te gebruiken is'', aldus Wiebe van der Worp van Vrijschrift. Zo blijkt men in het onderwijs behoefte te hebben aan de artikelen die op Wikipedia, de niet-commerciële online encyclopedie - staan. Ook bij universiteiten leeft het idee om lesmateriaal vrij ter beschikking te stellen. Ook nieuws van Microsoft, dat voorlopig geen online muziek gaan aanbieden. Het softwarebedrijf uit Redmond heeft de onderhandelingen met vier grote muziekstudio's - Universal, Sony BMG, Warner Music en EMI - gestaakt. De muziekstudio's vroegen een bedrag van 6 tot 8 dollar per jaar per abonnee. Dat vond Microsoft te duur.

Ondertussen klaagt antivirusbedrijf Symantec Microsoft aan omdat de softwaregigant zich te veel met virussoftware zou bezighouden. Er ligt al een klacht bij de Europese Commissie.Naar aanleiding van de klacht kan de EC een nieuw antimededingingsonderzoek naar de praktijken van Microsoft beginnen.

Weblog New York. NRC-correspondent Freek Staps blogt vanuit New York en houdt de vinger aan de pols bij jonge New Yorkers. Dit weekend staat dit nieuwe weblog in het teken van de toegenomen dreiging van een terroristische aanslag in de metro. Volgens Staps is het er voorlopig niet minder druk om in de subway.

Weblog Duitsland Kiest. Correspondent Michel Kerres blogt vanuit Duitsland. ,,Voor het weekeinde leek het nog een grap: een coalitie tussen De Groenen en het centrumrechtse blok van CDU/CSU en FDP. Sinds zondagavond is het een van de weinige mogelijkheden om uit de verkiezingsuitslag een regering te destilleren. Het enthousiasme voor de zogeheten Jamaica-variant is ook na vier dagen zoeken nog niet bijster groot. De combinatie groen, zwart (CDU/CSU) en geel (liberalen), de nationale kleuren van Jamaica, is vooral voor de CDU aantrekkelijk: het is een van weinige opties voor Angela Merkel om aan de macht te komen.''

Schiphol. Deze week op de site: een selectie uit het KLM-dossier over voorvallen en incidenten die zich de afgelopen jaren op Schiphol voordeden. Zie ook: www.nrc.nl/schipholrisico

Verder op nrc.nl: De schaakrubriek van Hans Ree gaat over alternatieve websites die het WK schaken beter belichten dan de officiële sites. (www.nrc.nl/schaken). In Economie voor jou (www.nrc.nl/evj) beschouwt Rolf Schöndorff de Nederlandse kenniseconomie.