Wie is Nederlands leukste mediterrane man?

Stine Jensen verdiept zich in de mannenverkiezing van vrouwenglossy `SEN'

Lijstjesliefhebbers opgelet! SEN, de glossy voor mediterrane vrouwen, presenteert in het jongste nummer de Top 50 Leukste Mediterrane Mannen van Nederland. Senay Özdemir, hoofdredacteur van SEN, vertelt dat de lijst een vervolg is op een eerdere lijst in het blad, de vijftig machtigste moslimvrouwen. ,,Daarop kregen we enthousiaste reacties. Wel viel het mij op dat er in de media al veel aandacht is voor de individuele succesverhalen van vrouwen van mediterrane afkomst, maar dat de mannen iets minder bekend zijn. Wij wilden er vijftig, vanuit onze blik, naar voren schuiven.''

Op de lijst staan vooral veel mannen van Turkse en Marokkaanse afkomst, `toch de doelgroep van SEN'. Onder de Turkse mannen treffen we wat onbekendere namen aan, onder wie opvallend veel ondernemers (Alper Bulduk, Erdinç Saçan), en journalisten (Altan Erdogan); onder de Marokkanen schrijvers als Hafid Bouazza, Said El Haji en Abdelkader Benali, de acteur Mimoun Oiassa (Shouf Shouf Habibi!) en wethouder Ahmed Aboutaleb. Acteur Fouad Mourigh is met zijn 19 jaar de jongste op de lijst en acteur Saabri Saad El Hamus met 48 de oudste. Hier en daar vinden we een geestige halve Spanjaard (Javier Guzman) of een denker van Algerijnse afkomst (de filosoof Karmin Bennamar) en ook Marco Borsato zit ertussen.

Marco Borsato? ,,Half Italiaans'', legt Çilay Özdemir, redacteur van SEN en medesamenstelster van de lijst, uit. Waren ze moeilijk te vinden soms? ,,Welnee! De mannen vlogen over de tafel! Kiezen was moeilijk.''

Senay: ,,Wat de mannen met elkaar gemeen hebben is dat ze hun vizier op Nederland richten, maar hun achtergrond niet verloochenen. Hafid Bouazza bijvoorbeeld houdt van Nederland, maar vertaalt ook Arabische poëzie. Ugur Yildirim moest kiezen tussen het Nederlandse en het Turkse elftal, en koos voor het Nederlandse. Die keuze vergt moed. In eigen land wordt hij als een landverrader gezien.''

`Leuk' is dus een combinatie van prestatie, moed, bekendheid en emancipatie. ,,Om bewonderd te kunnen worden, moeten ze zich natuurlijk positief over de positie van vrouwen uitlaten. Aziz Bekkaoui maakt bijvoorbeeld prachtige modeshows waarin hij de burqa gebruikt. Hij leent daarbij een citaat uit een reclame: `Because I'm worth it', zegt hij er speels en provocatief bij.''

En het uiterlijk? ,,Dat was natuurlijk niet onbelangrijk, maar het was niet het belangrijkste criterium'', vertelt Senay. Zij aarzelt geen seconde over de meest sexy man op de lijst. ,,Ramsey Nasr! Hij heeft prachtige ogen en een mooie blik waar iets droevigs vanuit gaat. Melancholisch sexy.'' Over acteur Noah Mouir Valentijn die dit moment furore maakt in Het Schnitzelparadijs, is ze ook enthousiast: ,,Brad Pitt, eat your heart out.''

Wie de állerleukste mediterrane man van Nederland is, willen ze nog niet verklappen. Die zal uit handen van Senay Özdemir een mediterrane kruik ontvangen die speciaal door een kunstenaar is ontworpen.

SEN magazine ligt dinsdag in de winkel

    • Stine Jensen