Westwood blijft een anarchist in de mode

`AR' stond er dinsdag met grote letters op het decor van Vivienne Westwoods modeshow in Parijs. Uitgelegd werd die afkorting niet, al was haar T-shirt met de woorden `I am not a terrorist, please don't arrest me' een aanwijzing. Op haar website legt Westwood dat `AR' staat voor Active Resistance to Propaganda, actief verzet tegen Tony Blair en de overheid die in de strijd tegen de terreur vrijheden wegneemt.

De Britse Vivienne Westwood (64) brak eind jaren zeventig door met punk-kleren. Tegenwoordig is ze de grote dame van de Britse mode met exposities in het Victoria & Albert en ze showt haar weelderige collecties in Parijs. Maar punk en anarchist is ze gebleven. Op haar show in maart stonden er al kreten als `Fuck everybody except us' (over het buitenlandse beleid van de VS) en `Who the fuck needs art' op kleding.

Op Viviennnewestwood.com publiceerde ze onlangs een `manifest'. ,,Hoe meer je consumeert, hoe minder je denkt'', schrijft ze daar. Maar vooral gaat het Westwood om vrijheid. Haar kleding moet een alternatief zijn ,,in een tijd van conformisme'' en politiek waarschuwt ze tegen preventieve arrestaties en andere inperkingen van rechten. Volgens haar verschilt Groot-Brittannië steeds minder van de Sovjet-Unie waar mensen zonder eerlijk proces verbannen konden worden.

,,Haal uit het leven wat er in zit en als je echt iets wilt meemaken, moet je denken'', stelt ze verder in het manifest. ,,Het is niet genoeg om de politiek te volgen, naar de film te gaan en de laatste bestsellers te lezen. Dat is oppervlakkig – je moet dieper gaan om te begrijpen wie je bent, wat de wereld is en hoe zaken beter zouden kunnen zijn. Daar is cultuur voor nodig en die kun je je alleen maar eigenmaken door zelfeducatie: mensen moeten de wereld weerspiegelen. [...] Onze cultuur stagneert: bevraag alles!''

De modejournalist Suzy Menkes vindt het onbegrijpelijk dat Westwood dit alles weet te combineren met de verkoop van punkige veiligheidsspelden bezet met diamanten. Maar het Mao-achtige Rode Boekje voor het actieve verzet dat de ontwerpster op haar site aankondigt zal wellicht ook dat verklaren.

    • Dirk Limburg