Voor David Beckham geen penalty's meer

Wanneer het Engelse voetbalelftal vanmiddag tegen Oostenrijk een penalty mag nemen, zal David Beckham in elk geval niet achter de bal gaan staan. De aanvoerder heeft bondscoach Sven-Goran Eriksson laten weten dat hij zich geen specialist meer voelt. Frank Lampard van Chelsea moet de nieuwe strafschoppennemer van Engeland worden.

Beckham miste tijdens het Europees kampioenschap vorig jaar in Portugal zijn laatste strafschop voor Engeland toen hij huizenhoog over schoot. In de afsluitende kwalificatiewedstrijd voor het EK had de middenvelder van Real Madrid ook al gefaald van elf meter. Bij de Spaanse topclub kwam hij sindsdien niet meer toe aan het nemen van een strafschop.

Het besluit van de aanvoerder zal de bondscoach niet al te zeer hebben beroerd. Na drie slechte wedstrijden van het Engelse elftal – verlies van Denemarken en Noord-Ierland en een schamele zege op Wales – kent hij grotere problemen. Engeland moet de resterende twee wedstrijden winnen om zich direct voor het WK in Duitsland te plaatsen. Behalve vanmiddag tegen Oostenrijk moeten de Engelsen ook woensdag van Polen winnen, dat nu nog een voorsprong van vijf punten koestert. Eriksson bleef gisteren kalm onder de kritiek. ,,In welk land je ook werkt, als je wedstrijden verliest word je bekritiseerd. Alleen in Engeland lijkt het alsof een nieuwe wereldoorlog zich aandient.''

Om te laten weten hoe impopulair de bondscoach momenteel is, werden deze week de ruiten ingegooid van zijn Londense woning, zo maakte de politie gisteren bekend. Eriksson was op dat moment niet thuis. Arrestaties zijn niet verricht.