Verband tussen hufterigheid en Hummerpsychologie 1

Wat de houdbaarheidsdatum is van het soort psychologie over autorijden dat Justus van Oel verkondigt in zijn artikel `Liever de Hummer dan de trein' (Opinie & Debat, 1 oktober) ,,want de auto laat zien wie we zijn'' moge duidelijk worden uit wat er na enkele ingrijpender overheidsmaatregelen nog rest van het imago van stoerheid dat decennialang verbonden was aan het roken van vooral sigaretten.

Die stoerheid veranderde vrij vlot in haar tegendeel; tegenwoordig zie je ze overal als losers buiten aan deuren staan. En wat dat gevoel van ,,positieve, persoonlijke bijdrage'' van de autorijder betreft, waar Justus van Oel aan refereert, durf ik te beweren het lijkt de Freudiaanse boodschap in de titel van Van Oels opiniestuk: dat er een aantoonbaar verband bestaat tussen de toegenomen hufterigheid in Nederland en die Hummerpsychologie.

Laat al die zogenaamde onderzoekers die dezer dagen zo gefocust zijn op allochtonen, zich daar maar eens op storten.

    • Paul Ophey