Trio van kraken pc's verdacht

Justitie heeft deze week drie mannen aangehouden die worden verdacht van het kraken van meer dan honderduizend computers over de hele wereld. Met het door hen geïnstalleerde virus konden ze bankcodes en creditkaartgegevens stelen.

Dat heeft het openbaar ministerie bekendgemaakt. De drie verdachten zijn 19, 22 en 27 jaar oud. Ze zijn gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris. De jongste kraker is de hoofdverdachte. Hij komt uit Loon op Zand. De andere twee verdachten komen uit Tilburg en Rijswijk.

De drie computerkrakers of `hackers' infecteerden slecht beveiligde thuiscomputers en servers met een zogenoemd Trojaans paard. Dat is een onschuldig ogend programma, dat tegelijk in staat is tot ongewenste dingen, zoals toegang verkrijgen tot bankcodes en creditkaartgegevens. Een op deze manier besmette computer wordt een zombie-computer genoemd: de term slaat op de onderworpenheid van de computer aan de krakers. Het virus onderneemt alleen iets als het instructies ontvangt van deze beheerder op afstand.

Volgens het openbaar ministerie is het nu ontmantelde netwerk van geïnfecteerde computers ,,één van de grootste ooit in beeld gebracht''. De zombie-computers kregen de codes met opdrachten toegestuurd door computers over de hele wereld. Zo'n computernetwerk of `botnet' wordt tegenwoordig beschouwd als een van de grootste bedreigingen van de veiligheid op internet.

Het virus dat de hackers gebruikten, W32.Toxbot, is al langer bekend. Het legt toetsaanslagen vast, waarna deze gegevens door de hacker kunnen worden misbruikt. De drie hackers pasten hun virus steeds aan, om de producenten van antivirus voor te blijven.

In dit geval zijn waarschijnlijk vooral rekeningnummers onderschept bij PayPal. PayPal wordt gebruikt voor ongeveer een kwart van alle betalingen op de wereldwijde online handelsplaats e-Bay. Mogelijk is ook een Amerikaans bedrijf slachtoffer geworden van het computernetwerk van de drie verdachten, aldus het openbaar ministerie.

Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten is beslag gelegd op computers, administratie, een bankrekening, contant geld en een sportauto. Behalve de nationale recherche, waren ook deskundigen bij het onderzoek betrokken van het National High Tech Crime Center en het Computer Emergency Response Team, twee door de overheid opgerichte organisaties. Ook een aantal internetaanbieders werkte mee.