Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Een gesprek over leiderschap in tijden van economische voor- en tegenspoed met Gerrit Zalm, maandag de langstzittende minister van Financiën. Verder een debat tussen VARA-voorzitter Vera Keur en Tweede-Kamerlid voor D66 Bert Bakker over de vraag of er nog toekomst voor de publieke omroep is als de plannen van het kabinet doorgaan. Ned.3, 12.10-13.00u.

Netwerk. De hele uitzending over de toekomst van het kind met aandacht voor het geluk van het kind, de intelligentie, muzikaliteit en succes. Ook komt in de uitzending de vraag aan de orde of we bij wijze van spreken ons ideale kind via gentechnologie kunnen samenstellen. Ned.1, 20.30-21.05u.

DOCUMENTAIRE

ZDF Expedition: Märchen & Sagen. Eerste aflevering van een nieuwe serie waarin oude sprookjes wetenschappelijk worden bekeken naar aanleiding van een historische gebeurtenis. Vanavond gaat het over Sneeuwwitje en de vergiftiging op 21-jarige leeftijd van de zestiende eeuwse schoonheid Margaretha von Waldeck. ZDF, 19.30-20.15u.

Tegenlicht: De Chinezen komen! Vervolg op een film uit 2004 over de opmars van China in de wereldeconomie. Nu, een jaar later, spreekt programmamaker Olaf Oudheusden wederom met dr. Axel Berkofsky, adviseur van zowel de EU als het bedrijfsleven, en verantwoordelijk voor de relaties tussen China en de EU. In deze aflevering ook een bezoek aan Prato, het eeuwenoude centrum van de Italiaanse mode en textielindustrie waar de Italiaanse confectieateliers door de Chinese ondernemersgeest worden opgeslokt. Zo werden de laatste twee jaar 1700 van de 5000 bedrijven overgenomen door Chinezen. En werden 30.000 arbeidskrachten uit China geïmporteerd, die gemiddeld zestien uur per dag en zeven dagen per week werken. Ned.3, 21.00-22.00u.

Panorama. Na de aanslagen van 7 juli in Londen wilde de Britse regering opnieuw de anti-terrorisme wetgeving aanpassen en strenger maken. Maar er is veel weerstand tegen de voorstellen, ook in huize Blair zelf. BBC1, 23.15-23.55u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Vrije geluiden. Gesprekken en optredens vanuit het Bimhuis met onder anderen improviserend jazzpianist Bert van den Brink (zelf blind) die kind aan huis was bij de eveneens blinde liedjesschrijver en pianist Jules de Corte. Hij is bovenmatig gefascineerd door diens werk en stelde een cd samen. Verder een optreden van Marco Blaauw met solostukken voor trompet. Hij verklankt ook de dichter Lucebert. Ned.3, 11.00-12.00u.

Portret van een passie. Portret van theaterman, televisiepresentator, pastor, schrijver en schilder Jos Brink. Hij noemt zichzelf een `vrolijke mopperkont' en een bevoorrecht mens in balans, ondanks het feit dat hij zichzelf óók een workaholic vindt. Al deze aspecten passeren de revue als we hem volgen tijdens theaterrepetities, televisieopnamen en gesprekken in zijn atelier, thuis en in de kerk waar hij regelmatig preekt. Ned.1, 11.30-12.00u.

KUNST

Boeken&cetera. Gesprek met schrijfster Aukje Holtrop over haar boek Nynke van Hichtum, Leven en wereld van Sjouke Troelstra-Bokma de Boer. Nynke van Hichtum is onsterfelijk geworden met haar kinderboek Afke's Tiental. Ned.3, 13.00-13.25u.

Tea. Muziekfilmspecialist Frank Scheffer legt in Tea het maakproces vast van de gelijknamige opera van de Chinese componist Tan Dun (deze maand speciale gast op het China Festival). Gesprekken met componist Dun, librettist Xu Ying en regisseur Pierre Audi worden afgewisseld met door cameraman Melle van Essen prachtig geschoten beelden van het Chinese platteland en traditionele theeceremonieën. Thee is meer dan een drankje, volgens Dun, thee is Tao – een spiegel van de ziel. Ned.3, 13.26-14.55u.

R.A.M: Arnon Grunberg. Schrijver Arnon Grunberg reist af naar Peking om de ware aard van de Chinees te ontdekken. Met onder meer een bezoek aan de kunstenaarsenclave 798, een eerste blik op het door Rem Koolhaas ontworpen gebouw van de Chinese staatstelevisie, en een ontmoeting met Taoïst en sinoloog Kristofer Schipper, die in Fuzhou de eerste Westerse bibliotheek van China heeft gesticht. Ned.3, 23.05-0.15u.

DIGITALE KANALEN

Paradisolezing. Al twee jaar zijn op Fabchannel de Paradisolezingen te zien. Met ingang van zondag 9 oktober wordt een tweede serie wetenschappelijke lezingen, de herfstlezingen, uitgezonden. Deze serie van vier lezingen heeft als thema `Eerste Boeken'. Drs. Theo de Feyter (archeoloog, beeldend kunstenaar en vertaler) behandelt het Mesopotamische Gilgamesj-epos, één van de oudste verhalen van de mensheid. Volgens de huidige inzichten zijn de zevende-eeuwse tabletten een kopie van een standaardversie van twaalf tabletten uit ongeveer 1200 v.Chr.

www.fabchannel.com