Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Twee Vandaag doet samen met NOS Actueel verslag van het bezoek dat koningin Beatrix in het kader van haar zilveren regeringsjubileum brengt aan de provincie Drenthe. Dat bezoek staat grotendeels in het teken van het kind. Drenthe is de negende provincie die de koningin bezoekt. Ned.2, 18.00-18.55u.

Nova. Een gesprek met Wesam Al D., de Nederlander die door de Verenigde Staten wordt verdacht van terroristische aanslagen op de Amerikaanse troepen in Irak. Al D. zit al vast, vandaar dat het interview telefonisch moest plaatsvinden. Verder een portret van de minister van Financiën Zalm. Ned.3, 22.05-22.35u.

DOCUMENTAIRE

Niet alleen op zondag. Laatste deel van een tweeluik van de NCRV over de Koningskerk in Rotterdam. Vorige week was te zien dat de Koningskerk altijd een traditioneel geloofsbolwerk voor binnenschippers was. Maar de jonge generatie dreigt af te haken. Daarom kiest dominee Krüger voor een meer eigentijdse aanpak. Ned.1, 19.00-19.30u.

Going to extremes: The silk routes. Presentator Nick Middleton reist naar landen die langs de zijderoute liggen. Hij brengt een winters bezoek aan de Gobiwoestijn en leert hoe je stenen op vele manieren gebruikt. Verder vliegt hij in een heel licht vliegtuigje over Kazachstan naar de grootste milieuramp ter wereld, het Aralmeer. Het is niet alleen gereduceerd tot een ondiepe gifpoel, er staat ook een testcentrum voor biologische wapens. National Geographic Channel, 22.00-0.00u.

KUNST

The Secret of Drawing. Nieuwe Britse documentaireserie waarin schrijver en kunstcriticus Andrew Graham-Dixon de invloed onderzoekt van de tekenkunst op kunstgeschiedenis, cultuur en wetenschap in het algemeen. Deze eerste aflevering heet Back to nature. Graham-Dixon praat onder andere met chirurg Frances Wells over het werk van Leonardo da Vinci. BBC2, 21.10-22.10u.

AMUSEMENT

Willem Wever. Het NCRV-programma is vernieuwd. Presentatrice Jetske van den Elsen gaat nog steeds op zoek naar antwoorden op actuele vragen van kinderen, maar nieuw is het onderdeel: `Wat is er waar van...', waarin zij op zoek gaat naar oude volksverhalen en bekijkt in hoeverre die waar zouden kunnen zijn. Ned.3, 18.15-18.45u.

Herman Finkers. Registratie van het cabaretprogramma Geen spatader veranderd van cabaretier Herman Finkers. Met onder meer de grap: ,,Mijne heren, bij deze solliciteer ik naar de functie van algeheel directeur van uw bedrijf. Naar mijn mening ben ik zeer geschikt voor de functie en ik verwacht u morgenochtend om tien uur op mijn kantoor.'' Ned.3, 20.00-22.00u.

KRO Detectives: Inspector Lynley. Aflevering van de Engelse politieserie waarin Barbara Havers is gedegradeerd tot straatagent. Zij is woedend op haar chef Lynley omdat hij niet voor haar is opgekomen. Toch heeft hij haar hulp spoedig weer nodig als er twee lichamen worden gevonden in Manchester. Een van hen is de dochter van een gepensioneerde politieagent. Ned.1, 22.30-0.05u.

MUZIEK

Superclip Weekend. De Nederlandse muziekzender TMF bestaat deze maand tien jaar. The Music Factory viert dat onder meer met de uitzending van de Superclip Top 100. Dit weekend zendt TMF non-stop de beste honderd Superclips van de afgelopen tien jaar uit. Op de eerste plaats van de ranglijst staat Rain down on me van de Nederlandse band Kane. TMF, 14.00-21.00u.

DIGITALE KANALEN

Nederland en Turkije. VPRO's digitale documentairekanaal Holland Doc heeft de afgelopen week uitgebreid aandacht besteed aan de relatie tusesn Nederland en Turkije. Vandaag zijn onder meer nog te zien Ben Bot - Even Europa uitleggen van Bregje van der Haak en Edmond Hofland (Tegenlicht, 2004) en In Anatolië glinsteren de sterren van Gülay Orhan (IKON Werelden, 1996). In de tweede documentaire vertellen vijf Turkse mannen van de eerste genereatie gastarbeiders in Nederland over hun leven. www.hollanddoc.nl

China in de jaren zeventig. Veel linkse Nederlandse intellectuelen koesterden in de jaren zestig en zeventig sympathie voor communistisch China. VPRO-journalist Roelof Kiers was één van hen. Kiers bezocht in 1973 als eerste Nederlandse televisieman het maoïstische China. Hij maakte er drie documentaires die te zien zijn op het digitale kanaal /Geschiedenis. www.omroep.nl/geschiedenis

Nederlandse films op afroep. Via de website Uitzendinggemist.nl, de online videotheek van de publieke omroep, zijn nog enkele dagen (gratis) een aantal Nederlandse kwaliteitsfilms te zien: Lost, Een ingewikkeld verhaal..., Iles flottantes, Van God los, Cloaca, Suicide Holiday en Familie. Zie ook portal.omroep.nl/ned3film.