Televisie Overige films

Born Free (James Hill, 1966, GB). Indertijd immens populaire, op feiten gebaseerde film over het leeuwtje Elsa dat door een Brits echtpaar in Kenia wordt voorbereid op een terugkeer naar het wild. De op locatie opgenomen film is te zien als metafoor voor het afscheid tussen ouders en hun kinderen. België 1, 14.05-15.40u.

Le château des singes / A Monkey's Tale (Jean-François Laguionie, 1999, Fr/Dld, GB). Europese animatiefilm over twee apenstammen, de Laankos en de Woonkos, die elkaar vrezen. Als de Woonkos Kom terecht komt bij de Laankos en verliefd wordt op Gina raakt hij verzeild in een strijd met de Laankos-leider (met de stem van de Britse komiek Rik Mayall). Wat braaf verhaal over vooroordelen in een multiculturele samenleving is vaardig getekend. RTL4, 14.35-16.00u.

Small Soldiers (Joe Dante, 1998, VS). In Small Soldiers, een combinatie van live action en animatie, raken de soldaatpoppen van de Commando Elite door een gemanipuleerde chip slaags met de vredelievende Gorgonites. De Commando Elite wordt hierbij bijgestaan door Barbie-poppen. Joe Dante's satire op Toy Story, het militair-industrieel-complex en de poppenindustrie was een flop. Kinderen vonden het te eng en snapten de onderliggende verwijzingen niet, volwassenen dachten met een kinderfilm van doen te hebben. De stemmen van de Commando Elite werden ingesproken door de cast van The Dirty Dozen (1967), de Gorgonites door die van This is Spinal Tap (1984). Veronica, 18.30-20.20u.

Johnny English (Peter Howitt, 2003, GB). James Bond-parodie, geschreven door twee scenaristen die verantwoordelijk waren voor de Bond-films Die Another Day en The World is Not Enough. Johnny English (Rowan - Mr. Bean - Atkinson) is de enige die de megalomane multimiljonair John Malkovich kan stoppen in zijn streven koning van Engeland te worden. De teleurstellende komedie drijft op Rowan Atkinson, die het personage eerst speelde in een aantal commercials voor Barclay. RTL5, 20.30-22.05u.

The Perfect Storm (Wolfgang Petersen, 2000, VS, Dld). Actiefilmspecialist Wolfgang Petersen laat zes vissers terechtkomen in de `storm van de eeuw'. Met spectaculaire special-effects. En ook met George Clooney. Gebaseerd op de bestseller van Sebastian Junger, die zich weer op feiten baseerde. Veronica, 20.30-22.55u.

Moonstruck (Norman Jewison, 1987, VS). Romantische komedie waarin Cher leert dat het nooit te laat voor liefde is. De toon is door de talloze familieconflicten bitterzoet, de karakterisering van de Italo-Amerikaanse familie, die steevast naar Puccini's La Boheme luisteren, liefdevol. Met naast Cher, rollen voor een jonge Nicholas Cage en Danny Aiello. En een glansrol voor Olympia Dukakis als Chers moeder. Arte, 20.40-22.25u.

Class of 1999 (Mark L. Lester, 1990 , VS). Vervolg op Class of 1974 is een licht futuristische, satirisch bedoelde high school-film. In tijden van toenemend anarchisme worden robotten ingezet als docenten. Met Gregg, McDowell, Keach. Veronica, 22.55-0.30u., onderbroken door reclame.

Sunshine (István Szabó, 1999, Dld/Oos/Can/Hon). Familiekroniek van de Hongaarse cineast Szabó omspant drie generaties. Door zich steeds een beetje aan te passen overleeft de Hongaars-joodse familie Sonnenschein twee oorlogen en de Hongaarse revolutie. Sunshine zit vol personages en incidenten maar snijdt interessante kwesties aan over assimilatie en zelfverloochening. Werkt de inburgeringscursus? ARD, 0.10-3.00u.

Il Gattopardo (Luchino Visconti, 1963, It/Fr). Visconti's majestueuze en melancholieke verslag van de ondergang van de Siciliaanse aristocratie, zoals ervaren door de 19de-eeuwse hertog Burt Lancaster, wiens neefje Alain Delon beneden zijn stand in het huwelijk treedt met Claudia Cardinale. Won Gouden Palm in Cannes. ZDF, 1.50-4.50u.