Televisie Overige films

Limelight (Charles Chaplin, 1952, VS). In Chaplins laatste Amerikaanse film debuteert zijn dochter Geraldine als zwerfster. In het wat sentimentele verhaal redt een tweederangs music hall-komiek (Chaplin) een ballerina (Claire Bloom)van zelfmoord. Ze geven elkaar de inspiratie om door te gaan en nieuwe hoogtes in hun kunst te bereiken. Limelight zit vol (semi)autobiografische bespiegelingen over kunst en leven, met als hoogtepunt een gastrol voor collega-komiek Buster Keaton, in een duet met Chaplin. Door Amerika uitgekotst als communist vertrok Chaplin in 1952 naar Zwitserland, waar hij in 1977 stierf. België 1, 14.20-16.30u.

Zuotion/Quitting (Zhang Yang, 2001, China). Deze maand besteedt het groots opgezette China Festival veel aandacht aan diverse Chinese kunstvormen. Nederland Drie draagt zijn steentje bij met vandaag maar liefst twee films: Het rode korenveld (Film van de dag) en Zhang Yangs Zuotion. In Zuotion speelt de Chinese ster Jia Hongshen zijn eigen leven na. Hij raakte een tijdje aan de drugs maar werd er door zijn familie weer bovenop geholpen. Hongshens eigen ouders en zusje spelen zichzelf in dit rauwe, deprimerende docudrama. Ned. 3, 14.25-16.10u.

None But the Brave (Frank Sinatra, 1965, VS). Sinatra's enige film als regisseur is een anti-oorlogsfilm waarin Japanse en Amerikaanse soldaten met elkaar moeten zien te overleven op een eiland in de Stille Oceaan. Het verhaal werd geschreven door twee Japanse en een Amerikaanse scenarioschrijver, en laat de Japanner zien als sympathieke vijand. De muziek is van John Williams - Spielbergs en Lucas' vaste componist - die in 1965 nog opereerde onder de naam Johnny Williams. BBC2, 17.00-18.45u.

Himalaya - L'enfance d'un chef (Eric Valli, 1999, Fr, GB, Zwitserland, Nepal). National Geographic-fotograaf Eric Valli woont sinds 1983 in Nepal en situeerde zijn eerste speelfilm in het Dolpogebied in de Himalaya. De CinemaScope-beelden zijn vaak adembenemend, maar het verhaal over de strijd tussen traditie en modernisme in de streek is wat schetsmatig. Echte Himalaya-bewoners spelen de hoofdrol. Genomineerd voor een Oscar voor beste buitenlandse film. België 1, 21.45-23.28u.

Keetje Tippel (Paul Verhoeven, 1975, Nederland). Tot dan toe duurste Nederlandse speelfilm (3 miljoen gulden), gebaseerd op de boekjes die Neel Doff begin deze eeuw schreef over haar jeugd in de Amsterdamse sloppen en haar leven als straathoer en maintenee, gaat gebukt onder fragmentarische vertelstructuur. Andermaal overwint het opportunisme in Verhoevens visie op het (prostitutie)leven. Met Monique van de Ven, Rutger Hauer, Peter Faber, Carry Tefsen. RTL7, 22.15-0.20u.

Offers (Dana Nechushstan, 2005, Nederland). Televisiefilm van Dana Nechustan. Een zelfmoordaanslag in Parijs blijkt een Nederlandse connectie te hebben. Een politieman van gemengd Hollands-Libanese afkomst (Jacob Derwig) krijgt de opdracht te infiltreren. Het resultaat is dat zijn gezin hem en hij zichzelf kwijtraakt en dat niemand meer weet waar hij staat. Ned.3, 22.35-0.25u.

.The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972, VS). Coppola's monumentale sage van een maffia-familie, aangevoerd door een sinister mompelende Marlon Brando, werd door Veronica in twee delen geknipt. Deze week het laatste deel. Ook met Robert de Niro, Robert Duvall, Al Pacino en James Caan. Naar de roman van Mario Puzo. Veronica, 23.50-1.20u., onderbroken door reclame.

Play it to the Bone (Ron Shelton, 1999, VS). Sportfilmspecialist Ron Shelton (Bull Durham, Tin Cup) leverde met deze film een mindere bijdrage aan het genre. Twee tweederangsboxers rijden van Los Angeles naar Las Vegas om daar tegen elkaar te boxen, in de hoop mee te mogen doen aan het titelgevecht beste zwaargewicht. Naast fysiek geweld, ook veel verbaal geweld – met snelle spitsvondigheden. Met Woody Harrelson en Antonio Banderas. België 1, 23.55-1.35u.