Televisie Film van de dag

Het rode korenveld (Zhang Yimou, 1987, China). Het rode korenveld was in 1987 voor de meeste Nederlanders de eerste kennismaking met de nieuwe Chinese filmmakers die samen de `vijfde generatie' van de filmacademie werden genoemd. Zhang Yimou, de regisseur was de vaandeldrager, zeker toen hij daarna succes bleef boeken met Ju-dou en Raise the Red Lantern. Hoofdkenmerk van zijn films en van zijn `generatie'-genoten was de verbijsterende schoonheid van hun beelden. Het land, de kleuren, de kaders, alles was oogverblindend en daarvan was actrice Gong Li wel de verpersoonlijking. In de film wordt het personage van Gong Li uitgehuwelijkt aan een oude leproze landeigenaar en vindt op zijn landgoed een nieuwe liefde met wie ze het bedrijf overneemt. Een ware idylle is het even, maar dan komt in deze wereld die buiten elke tijd en werkelijkheid staat, de oorlog binnen, wreed en angstaanjagend. Daar beitelt Het rode korenveld beelden voorgoed in het geheugen.

Ned.3, 0.25-2.00u.