Sneltrein botst op bankschroef

De sneltrein Arnhem-Den Haag is gisteravond beschadigd geraakt toen het voertuig tegen een aan de rails vastgemaakte bankschroef reed. De aanrijding had plaats tussen Driebergen-Zeist en Ede-Wageningen. De trein raakte lichtbeschadigd en is op Utrecht Centraal stilgezet voor nader onderzoek.

Aanvankelijk dacht de machinist van de sneltrein dat hij een persoon had aangereden. Onderzoek van de politie wees uit dat het om een ijzeren voorwerp ging dat door de aanrijding met de trein in stukken is gebroken. Omdat de politie sporenonderzoek moest doen, werd het treinverkeer gedurende enige tijd stilgelegd.

Uit een in mei verschenen rapport bleek dat het vandalisme op het spoor in 2004 met driehonderd gevallen was afgenomen ten opzichte van 2003. Toch liepen circa 2.700 treinen schade op door vandalisme of botsten (bijna) op voorwerpen die opzettelijk op het spoor waren gelegd. Vorig jaar raakten twaalf machinisten gewond na aanrijdingen met voorwerpen op het spoor. Cijfers over dit jaar zijn nog niet bekend.

Vorig jaar oktober bevestigden onbekenden tussen Nijmegen en Den Bosch met een spanband een bankschroef aan de treinrails en slingerden de bankschroef over de bovenleiding. De bankschroef sloeg vervolgens de voorruit van de trein aan diggelen. Daarbij ontstond door kortsluiting een vuurbal in de cabine van de locomotief. De machinist raakte lichtgewond.