Skiërs kijken jaloers naar zomersporter

De Nederlandse Ski Vereniging voelt zich bij de verdeling van olympische gelden onderbedeeld. ,,De verhouding met de zomersporter is scheef.''

De tevredenheid bij Marcel Looze over het verloop van de eerste wereldbekerwedstrijd snowboarden van het olympische seizoen in het Zuid-Limburgse Landgraaf, werd getemperd door zijn ongenoegen over de houding van sportkoepel NOC*NSF. De technisch coördinator van de Nederlandse Ski Vereniging (NSkiV) vindt dat NOC*NSF in algemene zin iets meer geld voor de wintersporters zou mogen uittrekken. ,,Ik vind dat de verhouding met de zomersporter is scheefgetrokken.''

Niet dat Looze voor een klager versleten wil worden, want NOC*NSF betaalt keurig zijn standaardbijdragen, maar hij mist dat beetje extra aandacht, die extra steun bij de olympische voorbereiding. Als voorbeeld noemt hij de afwijzing van de sportkoepel om de kosten van een serviceman voor snowboardster Nicolien Sauerbreij voor zijn rekening te nemen.

Looze: ,,Dat verzoek is genegeerd op financiële gronden. Dat kan ik niet rijmen met het uitgangspunt van NOC*NSF om met voorbereidingsgelden kansrijke sporters bij de Spelen zo goed mogelijk te faciliteren. Zeker niet gelet op de prestaties van Sauerbreij in de laatste jaren; zij zit in het wereldbekerklassement structureel bij de top acht. En gezien de rel rond het foute waxen van Nicoliens serviceman, vier jaar gelden bij de Olympische Spelen in Salt Lake City, vind ik de afwijzing van NOC*NSF zelfs volstrekt onbegrijpelijk.''

De serviceman is er inmiddels wel, omdat de NSkiV en Sauerbreij zelf de portemonnee hebben getrokken. Maar of de Canadees Mike Kairys tot en met de Spelen in Turijn aan het team Sauerbreij verbonden blijft, hangt af van zijn kwaliteiten. Hij is voorlopig voor twee wereldbekerwedstrijden aangetrokken. Pas als Kairys van toegevoegde waarde blijkt te zijn, overweegt Sauerbreij hem te contracteren tot en met de Spelen van Turijn, volgend jaar februari. Zo niet dan zal ze de borden door haar vader laten slijpen en waxen. Maar bij voorkeur niet, omdat Maarten Sauerbreij ook haar trainer is en hij zijn aandacht liever niet wil delen.

Looze wil nog een poging wagen om het team de mission voor de Winterspelen op andere gedachten te brengen. Bij dat voornemen heeft Sauerbreij hem gisteren in Landgraaf niet bepaald geholpen. Zij verdween 's ochtends bij de kwalificaties van de parallelslalom roemloos uit de enige Nederlandse wereldbekerwedstrijd, waar ze zo ambitieus aan was begonnen. Met de 21ste tijd bleef ze ver verwijderd van de finaleronde, waarin gisteravond zestien snowboardsters om de eerste wereldbekerzege van dit seizoen streden. Ze slaagde er maar niet in om in haar ritme te komen, verklaarde Sauerbreij haar matige prestatie.

Winnares van de slopende afvalrace in de enige overdekte wedstrijd van het circuit werd de Française Julie Pomagalski. Bij de mannen ging de zege zeer overtuigend naar Siegfried Grabner uit Oostenrijk.

Mogelijk dat Sauerbreij komend weekeinde de mannen van NOC*NSF chef de mission Ed Verheijen, technisch adviseur wintersporten Axel Koenders, en directeur sport Marcel Sturkenboom op andere gedachten kan brengen als zij zich definitief plaatst voor de Winterspelen. Dat kan gerealiseerd worden in het Oostenrijkse Sölden, waar de eerste wereldbekerwedstrijd van de olympische discipline parallelreuzenslalom wordt gehouden. Sauerbreij kan haar nominatie dan omzetten in kwalificatie met een plaats bij de eerste twintig op de geschoonde uitslagenlijst.

Nicolien Sauerbreij is de enige op wie Looze voor de Spelen rekent. Hij hoopt stilletjes op kwalificatie van haar zus Marieke en, wie weet, Paul Schoenmakers bij het snowboarden of op Luc van Ommen op het onderdeel freestyle. Maar hij is realist genoeg om te beseffen dat Nederland vrijwel zeker voor de tweede keer op rij met één skister op de Spelen is vertegenwoordigd. En Looze weet waar het aan schort: de opleiding. ,,Er vallen te veel gaten in de leeftijdsvolgorde om daar structuur in aan te brengen. Nicolien is van jaargang '79 en zij wordt gevolgd door haar zus Marieke, die geboren is in 1982; dat verschil is te groot.''

Mogelijk dat daar op initiatief van Koos Hendriks, directeur en eigenaar van Snowworld, waar gisteren de wereldbekerwedstrijd werd gehouden, verandering in komt. De internationale skifedeatie FIS heeft op voorspraak van Hendriks Landgraaf voor volgend jaar zomer vijf juniorenwedstrijden toegewezen. Daarmee hopen Hendriks en Looze de instapmogelijkheid voor talentvolle Nederlanders te vergroten en daar op den duur met een gestroomlijnde jeugdopleiding de vruchten van te kunnen plukken. ,,Er is in Nederland volop talent, daar ben ik van overtuigd. Maar je moet ze wel de kans geven zich te ontplooien'', zegt Hendriks.

    • Henk Stouwdam