Selectie bij aanvullende verzekering

Bijna drie week geleden schreef NRC over de zorgverzekeraars:,,Het is mogelijk klanten te weigeren voor aanvullende verzekeringen, maar niet vóór maart 2006. Wie nu al ziek is, moet dus voor die tijd een aanvullende vezekering hebben afgesloten.'' Betekent dit dat verzekeraars de gebruikelijke gezondheidsverklaringen en uitsluitingen of premie-aanpassingen tussen 1 januari en 1 maart 2006 niet zullen hanteren? (Fons Pardon, Haarlem)

Voor de standaardpolis moeten zorgverzekeraars straks iedereen accepteren. Uiterlijk 16 december moeten verzekeraars hun klanten een aanbod doen dat grosso modo overeenkomt met hun huidige verzekeringspakket. Wie nu particulier verzekerd is, heeft vaak ook aanvullende verzekeringen, die in de regel bij dezelfde verzekeraar lopen. In de nieuwe zorgverzekering komt keuzerecht: u mag de aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar afsluiten.

Het verschil is dat verzekeraars bij de aanvullende polis niet iedereen hoeven te accepteren. Dat kan betekenen dat u een hogere premie moet betalen (bijvoorbeeld vanwege uw leeftijd), of een doktersverklaring moet overleggen of zelfs geweigerd kunt worden. ,,Dit zogeheten principe van risicoselectie laat zich moeilijk uitleggen'', erkent Zorgverzekeraars Nederland op zijn website. Het komt erop neer dat de zorgverzekeraars vinden dat zij in het belang van de andere verzekerden handelen door nieuwe klanten te beoordelen voordat zij onverhoopt tot hogere (premie)kosten voor het klantencollectief leiden.

Bij de overgang naar het nieuwe stelsel zien de verzekeraars af van deze risicoselectie. ,,Tot 1 maart zal uw huidige verzekeraar u zonder selectie naar leeftijd, risico of geslacht ook voor de aangeboden aanvullende verzekering accepteren'', belooft het ministerie van Volksgezondheid op zijn website.

In het aanbod van de verzekeraars zal niet alleen de inhoud van de verzekering staan, verwacht een woordvoerster van Zorgverzekeraars Nederland, maar ook de prijs. Voor de standaardpolis en voor eventuele aanvullingen. De premie gaat op 1 januari in.

(Menno Tamminga)

De redactie beantwoordt vragen van lezers over het nieuwe zorgstelsel. Vragen per e-mail naar zorgstelsel@nrc.nl.