Rondtoeren langs de Engelse Rivièra

Joyce Siahaya maakt met gezin een rondje door Zuid-Engeland en geniet volop, zolang haar man maar links houdt

Ook in de herfst, en zelfs in de winter, is het klimaat in Zuid-Engeland, Cornwall, mild: het wordt niet voor niets de Engelse Rivièra genoemd, compleet met subtropische planten en door zee omspoelde rotspartijen. Het is daar bijna het hele jaar rond heerlijk wandelen, rondkijken in tuinen en kastelen en winkelen. Met de Hoverspeed ben je in een uur van Calais in Dover. Vanaf de boot een prachtig uitzicht op `the White Cliffs of Dover' met op de top Dover's Castle. Dover zelf mijden we.

Op naar Romney Marsh, het lage en vlakke gedeelte van het zuiden. In Dungeness, in deze vlakte, ligt de fascinerende tuin van de in 1994 overleden avantgarde-kunstenaar Derek Jarman (ook filmer en regisseur van clips van de Pet Shop Boys). Met kiezels heeft hij `magische cirkels' in het landschap gemaakt en die ingevuld met aangespoeld hout en inheemse beplanting; het heeft iets weg van een maanlandschap.

TUINARCHITECT

Verder richting East Sussex, op weg naar de kustplaats Rye, een echte Old English Village: pittoresk, kinderkopjes en schitterende boekwinkels. Even een stop voor high tea. Voor tuinliefhebbers ligt in de buurt van Rye het landgoed Great Dixter, waar de inmiddels 86-jarige Christopher Lloyd, columnist van het blad House & Garden en gerenommeerd tuinarchitect de scepter zwaait. Het oude huis, de kwekerij en de tuinen zijn voor bezoekers opengesteld. Er is een schuur waar je `sophisticated' tuingereedschap kunt kopen.

Tussen Eastbourne en Brighton liggen de The South Downs, een zeer karakteristiek Engels heuvellandschap met spectaculaire stukjes krijtrotskust, zoals de 70 meter hoge kalksteenheuvels `Seven Sisters' en de 170 meter hoge kaap van Beachy Head. In de buurt hiervan ligt het landgoed van Glyndebourne, waar jaarlijks een muziekfestival wordt gehouden.

Er zijn prachtige voorstellingen te zien in het operahuis van Glyndebourne, maar je moet ruim van te voren boeken. Dit is de plek waar de upperclass hun zomeravonden doorbrengen, van wie sommigen hun eigen butler bij zich hebben om tussen de aktes door zich buiten aan hun eigen picknicktafel te laten voorzien van champagne en kaviaar. Dresscode: dames in het lang en heren in smoking.

Wie naar Engelands populairste badplaats wil gaat door naar Brighton, ook wel `Londen aan Zee' genoemd. Bezienswaardig is het extravagante, oosters uitziende Royal pavillion-paleis van Prince Regent (later George IV). Aan de promenade langs zee ligt de gerenoveerde Palace Pier. Sommige hotels hebben op de deur van hun restaurant een bordje `No children after 6pm'.

We gaan verder, langs Portsmouth, havenstad die het vertrekpunt voor de geallieerden op D-day was. Ook staat hier het geboortehuis van Charles Dickens. Aan de zuidzijde vind je mooie stranden en bij slecht weer zijn er het Royal Naval Museum, waar je kan deelnemen aan `The Battle of Trafalgar', en Het Royal Navy Submarine Museum, waar je in een onderzeeëer kan stappen.

De echte outdoor-liefhebber volgt de kustroute richting Devon en Cornwall. Er zijn veel goede campings; laat je niet afschrikken door campings waar de caravans keurig op een rijtje staan, want voor de tenten zijn er vaak speciale veldjes.

DAPHNE DU MAURIER

Fantastische wandelingen over de cliffs kun je maken rond het oude vissersplaatsje Polperro, met smalle straatjes en een kleine haven. In de buurt hiervan ligt een van de mooiste stadjes van Cornwall, Fowey. Het heeft een prachtige haven met veel jachten en er staat het beroemde huis Manderley van de Britse thriller-schrijfster Daphne du Maurier (1907-1989) dat voor de verfilming van Rebecca werd gebruikt. Veel van haar boeken waren geïnspireerd door het landschap van Cornwall. In Fowey is er een Daphne du Maurier Literary Centre.

Voor fietsers zijn de gebieden rondom Dartmoor en Exmoor zeer heuvelachtig en de kustroute vrij pittig. Voor de fanatieke wandelaars is er het langste wandelpad van Engeland: de South West Coast Path (982 km). De kustwacht gebruikte deze route om smokkelaars te spotten. Er zijn goede korte alternatieve routes te vinden zoals Two Moors Way, dwars door Exmoor. Het Dartmoor National Park met de hoogste heuvels van Zuid-Engeland is voor klimmers een uitdaging, net als de rotsen van Dartmoor en de cliffs van Cornwall zijn ze behoorlijk ruig. Pony- en paardrijden, wind- en kitesurfen en duiken rond the Isles of Scilly – het kan hier allemaal.

Ten slotte is er het Edenproject (www.edenproject.com) bij St. Austell in Cornwall: ernorme koepels die een milieu-educatiecentrum vormen met 5.000 plantsensoorten uit een groot aantal klimatologische zones. In de kassen zijn ecosystemen uit gebieden met een tropisch en gematigd Middellandse-zeeklimaat te vinden, compleet met insecten, hagedissen en vlinders.

    • Joyce Siahaya