Rijk beveiligt ook bekende Nederlanders

De rijksoverheid neemt voortaan ook de verantwoordelijkheid op zich voor de beveiliging van bekende Nederlanders. Dat blijkt uit een wetsvoorstel van de ministers Donner (Justitie, CDA) en Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD), waarmee de ministerraad gisteren heeft ingestemd.

Op grond van dit voorstel wordt ,,het aantal personen, objecten en diensten waarvoor de rijksoverheid een bijzondere verantwoordelijkheid heeft, uitgebreid'', aldus een toelichting op het wetsvoorstel.

Nu staan op de lijst alle bewindspersonen, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en de fractievoorzitters van de politieke partijen. Ook meermalen bedreigde Tweede-Kamerleden als Ayaan Hirsi Ali (VVD) en Geert Wilders (Groep Wilders) worden al geruime tijd bewaakt.

In de nieuwe regeling zullen alle leden van de Eerste en Tweede Kamer op de lijst komen, zo stellen Donner en Remkes voor. Daarnaast kunnen bekende Nederlanders op extra bewaking rekenen als ,,er sprake is van een ernstige en serieuze bedreiging''. Die bedreiging moet dan wel samenhangen met publieke uitingen of openbare optredens van de betrokken personen.

Bij de afweging door de Coördinator Bewaking en Beveiliging (CBB) die onder de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding valt, zal wel meetellen of de werkgever van de bedreigde persoon zelf iets kan bijdragen om de situatie te verbeteren.

Het kabinet wil verder de beveiliging van (semi-)overheidsgebouwen vereenvoudigen. Nu loopt de kwaliteit daarvan nogal uiteen. De Coördinator Bewaking en Beveiliging gaat onderzoeken of hiervoor een norm mogelijk is. Ook gaat de CBB bekijken of grootschalige conferenties met een hoog dreigingsniveau alleen nog op een beperkt aantal vaste locaties kunnen plaatsvinden, zodat gemakkelijker beveiligingsmaatregelen kunnen worden getroffen.