Positieve reacties op Nobelprijs IAEA

Tevredenheid overheerst in de internationale reacties op de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan het Internationale Atoomagentschap IAEA en zijn chef Mohammed ElBaradei.

Volgens Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, is de toekenning ,,een boodschap aan ons allen om non-proliferatie en ontwapening heel, heel serieus te nemen''. Annan herinnerde aan de contacten van het IAEA met Noord-Korea en Iran om te voorkomen dat die landen kernwapens ontwikkelen. ,,Wie is de volgende als we niet nu dit probleem oplossen?'' vroeg Annan zich af. De VN-chef vond niet dat het IAEA te weinig daadkracht toonde om landen over te halen kernwapenprogramma's te staken. Volgens hem lag dat aan ,,het ontbreken van de wil van de lidstaten die het voor het agentschap moeilijk heeft gemaakt om succes te hebben''.

De Amerikaanse ambassadeur van de VN, John Bolton, die ElBaradei in het verleden vaak heeft gekritiseerd, weigerde gisteren commentaar te geven op de toekenning. Hij verwees naar wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, had gezegd. Rice feliciteerde het IAEA en ElBaradei en zei dat de VS ,,met het IAEA wilden samenwerking om de verspreiding van kernwapentechnologie te voorkomen''. Eerder dit jaar probeerden de Amerikanen een derde termijn voor ElBaradei, die volgens hen te zwak had geopereerd in de aanloop naar de oorlog in Irak, te voorkomen.

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat zijn ministerie ,,niets te zeggen'' had over de toekenning.

Behalve uit conservatieve Amerikaanse politici en commentatoren, was er ook kritiek op de toekenning door Greenpeace. De milieuorganisatie zei ,,geschokt'' te zijn door de toekenning van de prijs aan een organisatie die door de promotie van het gebruik van kernenergie bijdraagt aan het risico van de verspreiding van kernwapens. ,,Door de steun van het IAEA aan kernenergie zijn 35 tot 40 landen in staat om binnen enkele maanden atoomwapens te maken, zoals ElBaradei onlangs zelf heeft toegegeven'', aldus Greenpeace.