Ondernemingskamer: Avebe moet aanvraag ontslagen intrekken

De reorganisatie bij aardappelzetmeelconcern Avebe staat op losse schroeven na een uitspraak van de Ondernemingskamer in Amsterdam van gisteravond. Die bepaalde dat de onderneming de ontslagaanvraag voor 145 werknemers moet terugdraaien.

Voor Avebe is de uitspraak een forse tegenvaller, aldus een woordvoerder. ,,Het betekent dat we de noodzakelijke kostenreductie niet in gang kunnen zetten. Iets wat we ons in feite niet kunnen permitteren.'' Hij stelt dat de reorganisatie nodig is om een dreigend verlies van 10 miljoen euro voor dit boekjaar te voorkomen.

De sluiting van vier productielijnen in de Avebelocaties in Foxhol, Ter Apelkanaal en Veendam lijkt volgens de woordvoerder buiten de uitspraak te vallen. Hierdoor zouden 116 arbeidsplaatsen verdwijnen. De Ondernemingsraad was in beroep gegaan bij de Ondernemingskamer, onderdeel van het Gerechtshof van Amsterdam, omdat men het niet eens was met de gedwongen ontslagen.

FNV Bondgenoten riep drie weken geleden een staking uit om de 145 ontslagaanvragen van tafel te krijgen. De bond bereikte afgelopen week een akkoord met de directie na een staking van tweeëneenhalve week. De 145 ontslagen werknemers kregen de garantie dat ze niet zes maar vijftien maanden op de loonlijst zouden blijven staan.

Volgens FNV-bestuurder Anja Dijkman moet er nu zo snel mogelijk duidelijkheid komen voor de mensen die ontslag kregen aangezegd.

Avebe boekte vorig jaar nog een netto-resultaat van 628 miljoen euro. De resultaten staan echter onder druk door de toenemende concurrentie van goedkoper producerende maïszetmeelproducenten. Bij Avebe in Groningen werken 1.300 mensen.