NS-vervoer naar kampen noch gratis noch met korting 2

`Laat de haat niet herleven', staat er onder een van posters die het Centraal Joods Overleg op NS-stations heeft laten aanbrengen. Met die waarschuwing ben ik het volledig eens. Wel vraag ik me af of het CJO niet zelf bezig is met het voeden van een haatcampagne, en wel tegen de Nederlandse oorlogsgeneratie, die zich grosso modo net zomin bewust was van het verschrikkelijke lot dat de joden wachtte als de joden zelf toen ze in de treinen stapten. Dat lot ging immers elke menselijke voorstelling te boven.

Zo'n grove, bijna kwaadaardige tekst als ,,In '40-'45 moesten de joden oprotten wie nu...'' verhult een waarheid die het CJO schijnt te willen verdoezelen: niet de Nederlanders, maar de Duitsers waren hoofdschuldigen aan de jodenvervolging.

Misschien niet zo'n gek idee om die posters (liefst in correcte Duitse vertaling) te gaan ophangen in Berlijn, München. Dresden, Stuttgart en Hamburg in plaats van te suggereren dat wij Nederlanders de holocaust hebben uitgevonden en straks met de moslims (n.b. de meest antisemitische bevolkingsgroep) hetzelfde zullen laten gebeuren als destijds met de joden.

    • J. Prillevitz