Nieuwe sudoku in NRC Handelsblad

NRC Handelsblad publiceert vanaf vandaag elke zaterdag een speciale NRC-variant van de populaire cijferpuzzel sudoku. ,,De NRC-sudoku is eigenlijk een `sudoku extra', omdat er een logica-dimensie aan is toegevoegd'', zegt de maker van de puzzel, Peter Ritmeester van Pzzl.com uit Amsterdam. Hij levert ook sudoku's en andere puzzels aan onder meer The New York Times, The Times in Londen en kranten in andere landen. Zijn sudokuboeken in de VS halen miljoenenoplagen.

De sudoku cijferpuzzels zijn sinds deze zomer erg populair geworden in West-Europa. Verschillende kranten publiceren al `gewone' sudoku's. De puzzel bestaat uit een diagram van 9 bij 9 vakjes, dat is onderverdeeld in 9 vakjes van 33 hokjes. De opdracht is om de cijfers 1 tot en met 9 zo in het diagram te plaatsen dat elke cijfer in elke rij, kolom en 33 vak precies één keer voorkomt.

Voor NRC Handelsblad heeft Ritmeester een speciale sudoku-puzzel ontwikkeld. ,,We hebben vier gearceerde vakken van 33 hokjes toegevoegd, die deels over de gewone vakken heenvallen. Dit voegt een extra dimensie toe met logica die niet aanwezig is in een gewone sudoku. Dit maakt de puzzel lastiger dan een gewone sudoku, maar we zullen eenvoudig beginnen, zodat puzzelaars kunnen wennen aan de NRC-sudoku'', aldus Ritmeester.

Sinds deze zomer is de sudoku-rage vanuit onder meer Groot-Brittannië ook overgewaaid naar Nederland. Jong en oud doen tegenwoordig sudoku's, in kranten, op internet en in boekjes en bladen. Zo wees de schoonzus van Lies van den Berg (52) op de sudoku, en nu is ze bijna een sudokuverslaafde. ,,Als ik op een dag geen sudoku opgelost heb, dan ben ik onrustig. Dan begin ik er 's avonds toch nog even aan.'' Ze was helemaal niet zo'n puzzelaar, maar het `uitdokteren' van de cijferpuzzel geeft haar grote voldoening, zegt ze. Voor het oplossen van een sudoku is vooral logica, geen wiskundige kennis of rekenkunst nodig. Toch zijn sudoku-fanaten Anna Aarts (15) en Gert-Jan Rebel (15, foto's Dicky Koedam) uit Amsterdam beiden wel bèta's op het Amsterdamse Montessori Lyceum. ,,Ik hou van cijfers en logische puzzels'', vertelt Anna. Ze maakte kennis met de sudoku in Frankrijk, deze vakantie. ,,In de Franse krant die mijn vader kocht stond een sudoku. Mijn vader vond hem te moeilijk, maar ik ben er mee begonnen.'' Nu doet ze vrijwel dagelijks een sudoku, op school en thuis: ,,Een collega van mijn moeder neemt zelfs elke dag de Spits! voor me mee, zodat ik de sudoku kan doen.'' Gert-Jan Rebel doet behalve gewone sudoku's op papier ook wel eens `moeilijke sudoku's' op internet. Beiden nemen ze de cijferpuzzels ook wel mee naar school. Als een leraar die dan afpakt, krijgen ze de sudoku vaak ingevuld terug.

Pagina 2 van Leven &cetera: de NRC sudoku