Nederlandse scholieren winnen wereldwijde website-wedstrijd

Met hun website over verstandelijk gehandicapten wonnen vier Nederlandse meisjes vorige maand een eerste prijs voor webdesign in San Francisco, hoort Paul Steenhuis

Vier meiden uit Almere van rond de 16 jaar, zijn eind vorige maand naar San Francisco gereisd omdat ze een internationale prijs hebben gewonnen voor het ontwerpen van een website.Het gaat om Renate Spaan (na de vmbo net begonnen aan het brugjaar politie op Regionaal Opleidings Centrum Lelystad), Naomi Cheuk Alam (5 vwo), Nienke Koperberg (5 havo) en Laurette Nijssen (na de vmbo net begonnen aan de opleiding doktersassistente ROC Lelystad). Ze gingen naar San Francisco om de eerste prijs in ontvangst te nemen van de wereldwijde wedstrijd ThinkQuest die jongeren wil aanmoedigen om interessante websites te maken.

In Nederland worden alle leerlingen op scholen uitgenodigd om mee te doen aan de landelijke ThinkQuest-rondes via Kennisnet, een website voor scholen van de overheid. De ThinkQuest wedstrijden, dit jaar voor de tiende keer gehouden, worden gesponsord door softwarebedrijf Oracle.

SINTERKLAAS

Dat de vier meisjes uit Almere de eerste prijs in de categorie `beste website tot 15 jaar' in ontvangst konden nemen, komt eigenlijk door Sinterklaas. Of beter gezegd, door zwarte piet, vertelt Renate Spaan.

,,Nienke en ik waren twee jaar geleden zwarte piet tijdens het sinterklaasfeest. En daar was ook een verstandelijk gehandicapte jongen, Sjoerd, die ook zwarte piet speelde. Dat ging heel goed. En daardoor dachten wij: hij is toch eigenlijk wel normaal. Iedereen beschouwt verstandelijk beperkte mensen altijd als heel anders, maar wij werden nieuwsgierig. Zo van: hoe ziet het gewone, dagelijkse leven van een verstandelijk gehandicapte er eigenlijk uit? Daarover wilden we een website maken'', vertelt Renate.

Dat zij een website wilde maken is niet zo vreemd – haar moeder, Tineke Post, werkte bij de vrijwilligersorganisatie Technika 10, die zich tot doel stelt meisjes al op jonge leeftijd in contact te brengen met techniek en computertechniek. ,,Mijn moeder heeft ons enorm gestimuleerd websites te maken.We hadden al eerder een meidenprijs gewonnen met een site over drugs.''

Op sportverenigingen en muziekverenigingen voor verstandelijk gehandicapten zijn de meisjes gaan filmen, fotograferen en vragen stellen. ,,Dat ging heel spontaan en leuk. Iedereen wilde meteen meewerken. Bij de sociale werkplaats, waar veel mensen met een verstandelijke beperking werken, moest de leiding eerst toestemming vragen aan de ouders van degenen die we wilden ondervragen. Maar dat ging ook goed.''

VERTAALD

Dat resulteerde in een website, die op een heel persoonlijke manier allerlei facetten van het dagelijks leven van verschillende verstandelijk gehandicapten laat zien. ,,Daar hadden we al bijna de landelijk ThinkQuest prijs mee gewonnen. En toen wilden we graag meedoen aan de internationale ThinkQuest wedstrijd. Toen hebben we de site in het Engels vertaald en nog toegankelijker gemaakt'', vertelt Renate. Nienke en Naomi hebben de vertaling gemaakt, Laurette en Renate zijn verantwoordelijk voor de techniek en de lay-out van de site, die nu Take A Look Through My Eyes heet.

De jury vond de site van de Nederlandse meisjes zo goed, dat ze hem bekroonden met de eerste prijs. Veel sites voor jongeren over verstandelijk gehandicapten zijn er niet. Dat betekent dat de site van Renate, Nienke, Laurette en Naomi opgenomen is in een grote bibliotheek van websites in de ThinkQuest Library, die wereldwijd door miljoenen gratis geraadpleegd kan worden – zie www.thinkquest.org.

SAN FRANCISCO

Over hun vierdaagse verblijf in San Francisco, waar ze met begeleiders waren om hun prijs in ontvangst te nemen, hebben de winnaressen voor deze krant een dagboek bijgehouden, dat in zijn geheel op de website van deze krant te lezen is (zie webadres onder dit artikel).

Uit dat dagboek hier een paar fragmenten. De Amerikaanse aanhoudende zorg voor de veiligheid voor de deelnemers aan de prijsuitreiking valt Nienke op. Op maandag 19 september, schrijft ze: ,,Er wordt hier veel gezorgd voor veiligheid. Elke student heeft zijn zogehete `chaperone', die mee moet als je uit de `Thinktank' gaat (= ruimte waar we eten en workshops krijgen). De ouders en coaches zijn de chaperones, en daarnaast wordt je medeleerling ook als buddy aangesteld als je naar de wc gaat.''

Over de bustour door San Francisco schrijft ze: ,,Deze was echt super leuk. We zijn door heel San Francisco gereden en zijn uitgestapt bij de Golden Gate Bridge en de Twin Peaks. Op alle twee de punten hadden we een ontzettend mooi uitzicht op de skyline van San Francisco. Verder hebben we veel universiteiten en parken gezien. Tussendoor hadden we ontzettend veel lol, en leerden we veel mensen kennen van over de hele wereld. In de bus hebben wij als Hollanders drop en pepernoten uitgedeeld. Ze vonden de drop niet echt lekker en om ons plezier te doen hebben ze het toch maar niet uitgespuugd en met een vies gezicht doorgegeten. De pepernoten vonden ze wel lekker.''

Er is serieuze aandacht voor hun winnende website, schrijft Nienke in het dagboek: ,,Tijdens de lunch hadden we vandaag ook Bill ontmoet. Hij is een professor uit San Diego, die les geeft aan leraren die met mensen met een verstandelijke beperking werken. Hij was jurylid bij ThinkQuest en heeft meer dan 100 websites gejureerd, waaronder de onze. Hij had ons in Nederland al gemaild dat hij blij was dat wij hadden gewonnen. Hij vond onze site zo goed dat hij hem aan 12 andere universiteiten heeft aanbevolen. Ook heeft hij onze site gebruikt tijdens zijn eigen colleges. Toen wij nog in Nederland waren hebben we veel met hem gemaild en het was dan ook erg leuk om hem te ontmoeten. Bill heeft veel lovende woorden over onze website gesproken en wij voelen ons echt vereerd. Hij heeft ons ook veel verteld over Amerika.''

LEKKERE HAMBURGERS

Natuurlijk hebben de meisjes veel gezien en ook gewinkeld: ,,Dat moet je toch wel gedaan hebben als je in San Francisco bent'' schrijft Laurette in haar dagboekbijdrage voor dinsdag 20 september, de dag van de prijsuitreiking. Maar er werd ook serieus gewerkt. Laurette: ,,Na een goed ontbijt hadden we weer twee workshops. De eerste was erg saai omdat er zes mensen van Google waren die (in het Engels) over hun werk praatten en allemaal technische dingetjes vertelden, wat ons niet echt interesseerde. We snapten er helemaal niks meer van, maar dat kwam ook misschien omdat we niet zaten op te letten. De tweede workshop was erg leuk. We kregen te zien hoe ze animaties maken voor in films. Deze workshop werd gegeven door de animator van DreamWorks. Hij heeft vele films gemaakt zoals Shrek, Shrek 2 en Madagaskar. Het was leuk omdat hij veel filmpjes liet zien over hoe ze één figuurtje maken. Dit duurde de hele ochtend. Na de grote lunch met lekkere hamburgers en hotdogs hadden we de hele middag vrije tijd, omdat 's avond de officiële Award Ceremony was.''

Tot zover Laurette.

Terugkijkend, vond Renate Spaan de hele prijsuitreiking en reis ,,heel stimulerend''. We hebben veel mensen ontmoet uit allerlei delen van de wereld, met wie we wel weer websites zouden willen maken. Maar de spelregels voor ThinkQuest zijn dat je niet met een team van prijswinnaars mee mag doen aan een nieuwe ronde. De helft van je team mag maar winnaar zijn...''

www.nrc.nl/media Volledig dagboek meisjes ThinkQuest

    • Paul Steenhuis