Minder banen in VS na orkanen

Voor de eerste keer in twee jaar is het aantal banen in Amerika afgenomen. In de maand dat de orkanen Katrina en Rita het zuiden van de Verenigde Staten teisterden, september, verdwenen 35.000 banen. De maand daarvoor kwamen er nog 211.000 bij.

Ondanks het verschil valt het banenverlies volgens analisten mee. Het cijfer wordt gezien als een opsteker voor de Amerikaanse economie.

Het werkloosheidspercentage steeg van 4,9 procent in augustus tot 5,1 procent vorige maand. Analisten hadden het aantal banen dat verdween van tevoren groter verwacht. Schattingen liepen op tot 400.000 banen in de min.

Ook beleggers reageerden positief op de cijfers. De beurzen in New York sloten na een tegenvallende week en ondanks spanningen over mogelijke terroristische aanslagen in New York iets hoger. De Dow Jones-index steeg met 0,2 procent tot 10.302 punten.

De cijfers zijn gisteren bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Werk. Het is onduidelijk precies te zeggen hoeveel banen verloren zijn gegaan door de orkanen Katrina en Rita. De bedrijven waar de telefoon niet wordt opgenomen zijn in de cijfers opgenomen als gesloten, de banen daar als verdwenen. Het ministerie heeft berekend dat er volgens de lange-termijntrend maandelijks 195.000 banen per maand bijkomen. Het verschil tussen dit getal en het nu in de orkaanmaand september verdwenen aantal is 230.000 banen.

De werkgelegenheid verdween vooral in de detailhandel en de horeca. De door de orkanen zwaar getroffen olie-industrie verloor een bescheiden 1.300 banen. De bouw kon 23.000 mensen aannemen. Dat kan de komende maanden nog toenemen als in New Orleans de sloop en herbouw van woningen en kantoren goed op gang komt.

Gemiddeld werken Amerikaanse productie-arbeiders 40,5 uur per week. Het doorsnee uurloon is licht gestegen tot 16,18 dollar (13,34 euro). Het federale minimumloon is 5,15 dollar (4,25 euro) per uur.