Hollands dagboek

Wie San Fu Maltha (47), oprichter van de filmmaatschappij Fu Works. San Fu Maltha produceerde onder meer de films `Vet Hard' en `Phileine zegt sorry.' San Fu Maltha is getrouwd en vader van 3 zoons.

Waarom De opnamen van de door Fu Works geproduceerde en door Paul Verhoeven geregisseerde film Zwartboek zijn nu bezig. Ook vond deze week het Nederlands Filmfestival plaats.

Schrijft `Vlak voor ik vertrek van de set hoor ik de nominaties en verbaas me niet veel maar wel een beetje. Tim belt me op in de auto. Is toch een beetje teleurgesteld. Maar wat wil je: kalveren of publiek?'

Woensdag 28 september

Rustdag Zwartboek. Tijd om afgelopen week te evalueren en communicatie te verbeteren. Op naar de vierde draaiweek. Eerste montage van Vuur gezien van regisseuse Jiska Rickels. Blij, ziet er goed uit, met geluid en muziek toegevoegd zal het 'n waardig derde deel van haar Vierluik worden over de elementen Aarde, Water, Vuur en Lucht.

Dan naar Utrecht voor het 25ste Nederlands Filmfestival. Veel handen schudden, praten over Willem en dan hoe gaat 't met Zwartboek. Giphart vindt dat ik geen ruzie met hem heb en herhaalt dit later nog twee keer.

Denk dat ik deze première niet snel zal vergeten. Emotionele en onvergetelijke viering van het onmisbare leven en de onvermijdelijke dood. Willem is niet meer. Zesentwintig jaar geleden zaten we samen aan het begin van onze carrières in de kleedkamers van ontelbare schouwburgen in Nederland en Vlaanderen. Vol dromen en idealen. Twintig jaar later kwamen we elkaar weer tegen toen we vergeefs probeerden een filmversie van Bij ons in de Jordaan van de grond te krijgen. Nu, drie speelfilms later heb jij je dromen gerealiseerd, slaap zacht.

Tijdens de film vaak een bevrijdende lach en na afloop een daverend applaus. Mooie speeches van Maria en Anton. Vele betraande gezichten. Maar 't motto was: Leef!, dus snel over tot de normale gang van zaken, nieuwe projecten, nieuwe deals en wederom `hoe gaat 't nu met Zwartboek'. Goed bedoeld wellicht, maar soms bekruipt me het gevoel dat men zit te wachten op 't moment dat ik op mijn gezicht ga: `Jij liever dan ik en Paul Verhoeven is niet te controleren en gaat altijd over budget en dat kan `m niks schelen.' Beheersbaar is hij niet maar net als Willem leeft Paul voor de film en zoekt hij altijd naar oplossingen. Volgend jaar rond deze tijd zullen we zien wie er gelijk heeft gekregen.

Donderdag

Even tijd nodig om wakker te worden na gisteravond. Thuis gewerkt. Ook vandaag rustdag bij Zwartboek. Paul gesproken over betalingen van bepaalde crewleden. E-mail correspondentie werkt niet goed tussen ons. Elkaar zien of bellen is veel beter. Denk dat vele mensen niet weten hoe betrokken Paul zich voelt bij de crew.

Diverse telefoontjes om de cashflow vanuit het buitenland op gang te krijgen. Geld komt iets later dan gepland. Pas 15 oktober gaat dit lukken. Het is een waanzinnige klus maar het gaat lukken. Na een intermezzo in Hilversum om films aan tv te verkopen, waarbij ik me nog even verwonderd heb over het kijkgedrag van vrouwen tussen 20 en 35, terug naar Utrecht. Kort gesprek met George Sluizer over zijn nieuwe project.

Daarna snel naar Karel V voor een diner met b(ekende) V(laming), regisseur en ex-collega Jan Verheijen en zijn eega. Jan wordt in november vader. Kon eindelijk zonder terughoudendheid over Zwartboek praten. Jan heeft net eerste versie klaar van Buitenspel, de Vlaamse remake van In Oranje. Heeft ander einde. Ben benieuwd.

Dan thuis nog even kunnen genieten van het einde van een spannend voetbalavondje voor de buis. Helaas werd dit nog even verpest door onze meest impopulaire minister die zonder blikken of blozen stelt dat buitenlanders met een verblijfsvergunning anders behandeld moeten worden bij het plegen van kleine vergrijpen, maar dat wanneer zo'n zelfde buitenlander met een verblijfsvergunning uitzonderlijk goed kan voetballen die hetzelfde behandeld moet worden als iedereen. Jammer dat kleurenblindheid alleen voorkomt bij mannen.

Vrijdag

Drukke dag vandaag. Meteen al 't ene telefoongesprek in de auto na het andere. Gevraagd door jeugdvriend Toine om column te schrijven voor maandblad Zoete. Telefoontje over rouwadvertentie Willem. Niet gezien, beloof later terug te bellen. Vandaag weer draaidag Zwartboek. Eerst meeting in Amsterdam met financiële adviseur Lex Harding om de laatste puntjes op de i te zetten. Set gebeld hoe 't er mee staat. Lijkt goed te gaan vandaag in de Biesbosch.

Eerste cijfers van Leef! zijn hoopvol. Dvd-campagne ten behoeve van Quality Film Collection werkt erg goed, bestellingen zijn boven verwachting.

Rouwadvertentie Willem gezien, schaamte, begrijp kritiek. Moet nog terugbellen hierover. Telefoontje Tim Oliehoek over zijn second unit job voor Zwartboek. Te laat voor meeting met VRT in Utrecht met Jiska voor Vierluik. Dan ook nog in k..file. Wel nog net twee gesprekken met vertegenwoordigers van Duitse tv en sales agent. Op naar borrel in festivaltent. Lijkt net of hele branche hier aanwezig is. Veel vragen over Zwartboek. Gevraagd voor gastles op filmacademie.

Hoeveel uren zitten er in 'n dag hoeveel jaren zitten er in 'n leven. Ben te laat voor première vanavond ga daarom eten met Mark, onze mediaspecialist, en Femke, een van de bazen van Submarine. Wordt verschillende keren gestoord door diverse telefoontjes over Zwartboek, wat me niet populairder maakt bij mijn tafelgenoten. Wordt ook nog gebeld door regisseuse van documentaire Gypsy Caravan, waarvan ik executive producer ben die nu eindelijk na twee jaar klaar dreigt te zijn voor het Sundance-festival of Berlijn.

Kom mevrouw van Finse tv tegen die me tot mijn verrassing vertelde dat de Fins-Chinese film Jade Warrior die ik co-produceer alle Finse kranten heeft gehaald. En net voordat ik naar bed ga krijg ik nog bericht dat Vet Hard weer terug op nummer 2 van de dvd-charts staat.

Zaterdag

Naar Amsterdam voor begrafenis Willem. Mooie kerkdienst. Grappig, maar ook hartverscheurend. Er wordt gevloekt in de kerk. Consequent inconsequent. Zon brak door.

`Papa, laat me van je houden. Papa, ik hou van je', zei zijn jongste zoon en vertelde over Willems relatie met zijn telefoon. Wijze lessen voor deze vader. Ik besef me dat ik de afgelopen week er niet echt ben geweest voor mijn gezin. Ik ga weg met een leeg gevoel en blijf de hele dag een beetje met dit gevoel zitten. Koop een cd-box met aparte Bowie-opnames en probeer weg te dromen op Wild is the Wind.

Hoor dat mijn zoon David een dressuurwedstrijd heeft gewonnen, ben trots en ontdooi wat. Heb wat afspraken in Utrecht. Duitse omroep voor Vierluik, bijpraten met NVS-directeur. Tim Oliehoek en schrijver voor nieuwe Paul de Leeuw film. Belgische co-producent van Zwartboek.

Kan vanavond niet naar première Shouf Shouf de serie, omdat mijn broer zijn verjaardag viert. Woont in Brabant waar we zijn opgegroeid. Goed om mijn familie weer eens te zien. Kom weer 'n beetje tot rust.

Zondag

Ben blijven slapen in Brabant bij jeugdvriend Dick-Jan. Word wakker door sms met de laatste cijfers van Leef!. Zijn weer wat gestegen en liggen iets boven Simon. Andere jeugdvriend Ruud ofwel Huub Hangop komt langs en we starten op deze mooie herfstzondag een fietstocht door het Brabantse landschap. Even uitpuffen. Wordt weer snel gebeld door jurist in verband met contracten Zwartboek. Op deze manier moeilijk om mijn hoofd leeg te maken. Rucphense heide, Essen, Roosendaal en dan begint onze trip door memory lane. Zegge, Oudenbosch (middelbare school, ouderlijke huizen, lunchen in de Kroon) en dan via de haven naar Zevenbergen.

Regen barst los en krijgen wind tegen. Stemming blijft echter goed en naast de onvermijdelijke jeugdherinneringen passeren vele onderwerpen de revue. En of het nu gaat over de gemeentelijke politiek, de landelijke politiek, geschiedenis van de 80-jarige oorlog of zelfs juridische verhandelingen over de directeur van Exota – iedereen weet zijn visie over te brengen en er wordt geluisterd.

Tocht duurt door oponthoud langer dan gepland en besluiten af te buigen naar Hoeven. Even stoppen in een café daarnaast, langs bij vrienden en dan in rap tempo terug naar ons beginpunt in Bosschenhoofd. Krijg telefoontje en hoor dat 't goed gaat op de set en dat de dag snel gewrapt wordt. Morgen gaan we naar een andere lokatie. Besluit morgen langs te gaan op de set in de Biesbosch. Na een heerlijk diner heb ik tijdens de terugtocht naar huis nog even de tijd om me voor te bereiden op de komende week.

Maandag

Eerst afspraak in Amsterdam over pay tv. Door misverstand over adres uur vertraging. Resultaat van Leef! boven Simon maar wel met meer kopieën. Simon had toen echter zijn Kalveren al.

Pim, zakenpartner en directeur A-Film, is net terug uit Amerika en we bespreken afgelopen en komende week. Daarna meteen meeting met mede-producenten Jos en Jeroen over Zwartboek. Allerlei administratieve en juridische afhandelingen van contracten voor Zwartboek met name internationaal.

Paul belt van set en vraagt zich af waar de rushes blijven. Ga naar set in Biesbosch. Wordt onderweg gebeld door Jan Eilander over Eten bij de Bios vanavond. Ben zijn gast en hij wil weten waarom ik bepaalde scènes uit films heb uitgekozen. Kom aan op set, sfeer is goed, weer een beetje koud maar voor de rest prima. Moeten met schemering draaien, dus juiste planning is belangrijk. Even praatje maken met iedereen hoe het gaat. Praten met Paul over montage. Telefoongesprek met Teun, onze Engelse mede-producent, hierover.

Weer naar Utrecht. Kom net op tijd. Wordt een leuk gesprek met Jan, hij verwondert zich over mijn keuzes en verder praten we over liefde voor de film met af en toe een kritische noot. Napraten. Robert Jan Westdijk komt erbij. Leuk. Minder leuk is de talkshow daarna. Geforceerd probeert René steeds weer grappig te zijn. Wil wellicht bewijzen dat de stand-in van Matthijs van Nieuwkerk ook gevat kan zijn.

Dinsdag

Kijk thuis weer rushes van Zwartboek. Volgens mij werkt het! Dan moeten er kabels doorgetrokken worden in ons huis, dus vertrek later dan gepland. Bel Tim in de auto om hem te waarschuwen voor vanavond. Hij moet volgens mij niet verwachten dat Vet Hard ook maar één nominatie zal ontvangen. Hoor in Tims stem dat hij toch nog hoopt op iets. Afwikkeling Eurimages-contract van Zwartboek lijkt voorspoedig te verlopen.

Heb op kantoor gesprek over de te gebruiken muziek in films. Laat opname uit Zwartboek horen. Wat kan ze goed zingen! Daarna promo van Jade Warrior. Gaat nadenken over de muziek ervoor. Hoor dat Leef! het goed blijft doen in de bioscoop. Heb gesprek over de uitgave van novelisation van Zwartboek.

Check weer de nieuwste internetjournaals die binnenkort weer op onze website te zien zijn. Leuk. Contact met internationale sales agent van Zwartboek over nieuwe landen waaraan de film binnenkort verkocht kan worden. Voorspel op kantoor dat Guernsey, Paradise Now en Leef! wel behoorlijk wat nominaties zullen krijgen. Naar de set in de Biesbosch. Wordt tussendoor gebeld dat programma op tv aandacht wil besteden aan brief over verlate betalingen bij Zwartboek. Is dat nieuws tegenwoordig?

Om eventuele onnodige onrust te voorkomen op de set leg ik de voltallige crew tijdens het eten uit wat de cashflow-complicaties zijn van een internationale co-productie. Maken duidelijke afspraken met elkaar zodat we nu weer verder kunnen gaan met waar het echt om gaat: het maken van een bijzondere film. Dan zijn we klaar om een van de vele actiescènes in de film te draaien. Verdomd goede crew. Sfeer is prima en 't ziet er wederom weer erg goed uit. Paul en Yan Tax hebben discussie over uniformen. Zie dat Paul zoals altijd op en top geconcentreerd is. Spreek Carice die denkt dat ze niet genomineerd zal worden vanavond. Vlak voor ik vertrek van de set hoor ik de nominaties en verbaas me niet veel maar wel een beetje. Tim belt me op in de auto. Is toch een beetje teleurgesteld. Maar wat wil je: kalveren of publiek?

    • San Fu Maltha