Grote Burgemeester

De Grote Burgemeester is een `hoognoordelijke broedvogel' van Scandinavië en Azië die de laatste tijd steeds regelmatiger als najaars- en wintergast in Nederland wordt waargenomen. Deze zeevogel behoort tot de familie van de meeuwen en valt op door zijn grootte; hij meet 66 tot 81 centimeter en is, in volwassen kleed, geheel wit en heeft dus geen zwarte vleugelpunten. Onze waarneming was vanuit een zeilboot op de Kagerplas, hoog in de ijsblauwe oktoberlucht met onweerswolken. De burgemeester (Larus hyperboreus) zweefde majesteitelijk met gespreide, witte vleugels. Hij spiedde in het rond, de lichte snavel duidelijk waarneembaar. Het betreft een jonge vogel in zijn tweede winter. De Grote Burgemeester broedt in kolonies op de zeekliffen, rotsen en op boven zee uitstekende, steile rotsen. Behalve de Grote is er ook de Kleine Burgemeester die in Groenland broedt en hier te lande zeer zeldzaam is. De meeste waarnemingen in Nederland betreffen onvolwassen exemplaren die afdwalen. De ijsblauwe kleur van de hemel en de sneeuwwitte wintervogel gaven aan de herfstige oktobermaand een noordelijke sensatie.

Illustratie: Rein Stuurman (Zien is Kennen!). Tekst: Kester Freriks;

freriks@nrc.nl

    • Kester Freriks