Geeks zijn sexy

Waarom beginnen jongens een band? Om de muziek natuurlijk. Maar voor veel popjongens en mannen gaat het eigenlijk niet om de muziek maar om de meisjes die ze ermee kunnen krijgen. Heel veel bekende popmusici, zoals Steven Tyler van Aerosmith en Gene Simmons, de Kiss-bassist met de reusachtige tong, praten in interviews liever over de honderden, nee duizenden vrouwen die ze het bed in hebben gespeeld dan over hun muziek.

Maar tegenwoordig kun je net zo goed een geek worden als je meisjes wilt. Dit beweert Neil Feineman althans in Geek Chic, de gids van de geek-cultuur. Vroegen heetten geeks nerds en waren ze stille, bebrilde jongens (altijd jongens) die weliswaar goed waren in exacte vakken en computers maar werden genegeerd door de meisjes. Maar nu de computer steeds meer het dagelijkse leven bepaalt, hebben de geeks, die de computers en dus ons leven beheersen, steeds meer succes bij vrouwen, aldus Feineman. Gaat u naar de vrouwen? Vergeet uw computer niet!

Tot nu toe was er niet zo veel bewijs voor Feinemans bewering. Dat de succesrijke producers Pharell Williams en Chad Hugo bijvoorbeeld hun eigen band N.E.R.D. noemde, was een goede grap. Vooral Pharell Williams is met zijn afgetrainde superlijf en aantrekkelijk-gemene gezicht juist het tegendeel van een nerd of geek. En een supergeek als Bill Gates van Microsoft mag dan door zijn computervernuft de rijkste man ter wereld zijn geworden, niets wijst erop dat hij ook vrouwen bij de vleet kan krijgen.

Maar nu laat de nieuwe clip van het Britse meisjestrio Sugababes zien dat Feineman toch wel eens gelijk zou kunnen hebben. In `Push The Button' draaien de drie Sugababes dit keer verleidelijk met hun heupen en billen in een lift. En een lift is in de wereld van de videoclip, zo weten we sinds Aerosmiths `Love In An Elevator', een goede plek voor onverwachte seks. Het eerste slachtoffer dat een van de Sugababes te grazen neemt, is ontegenzeggelijk een geek: diep in gedachten verzonken drukt een zwaar bebrilde jongen met onverzorgd haar en een wollen slobbertrui op de knop van de lift. Dan gaat de deur open en staat daar een Sugababe. Ze ziet de jongen, aarzelt niet en sleurt hem de lift in, want ze weet: geeks zijn sexy.

    • Bernard Hulsman