Dopingprobleem?

Volgens de Franse sportkrant L'Equipe is de Argentijnse tennisser Puerta tijdens Roland Garros positief getest op doping. Heeft het Argentijnse tennis een structureel dopingprobleem?

Tjerk Bogtstra, captain Nederlands Davis-Cupteam: ,,Het is wat voorbarig om nu al te reageren, want het is nog niet definitief bewezen. Als het waar is, zou het de vijfde Argentijn (in het verleden zijn ook Cañas, Coria, Chela en Rodriguez positief getest, red.) op rij zijn. Puerta is bovendien eerder betrapt op het spierversterkend middel clenbuterol. Dan kun je niet meer praten van toeval, alhoewel je voorzichtig moet zijn met het vellen van een oordeel. Maar kennelijk zijn ze daar op andere manieren met tennis bezig om beter te worden. Dat Puerta de finale van Roland Garros heeft gehaald, heeft me op zich niet verbaasd. De top is zo breed. Het heeft me ook niet verbaasd dat Puerta zelf zo verbaasd heeft gereageerd op de beschuldiging. Dat doet iedereen die betrapt is.''

Henk Kraaijenhof, begeleidt topsporters, was manager van sprinter Troy Douglas (twee jaar geschorst geweest na positieve test op nandrolon): ,,Als het een structureel Argentijns probleem zou zijn, heeft het hele tennis een probleem. Er zijn ooit al veertig tennissers op nandrolon gepakt. Doping in de sport is een internationaal probleem. Dat moet je nooit toeschrijven aan één land. Anders had het Nederlandse voetbal een paar jaar geleden (Stam, Davids en De Boer positief getest, red.) ook een probleem. Vroeger in de DDR werd doping nationaal gesponsord, maar sinds de val van de Muur rommelt iedereen individueel maar wat aan. De ene keer wordt die gepakt, de andere keer die. Daarnaast moet je onderscheid maken tussen sporters die bewust iets innemen en sporters die niet goed opletten en positief worden getest door bijvoorbeeld verontreinigde voedingssupplementen. Het ene land gaat slordiger met doping om dan het andere. De lijst met verboden middelen verandert sneller dan de weerkaart. De ene bond is beter georganiseerd dan de andere als het gaat om het communiceren wat wel en niet mag. Vraag is of het niet beter is die communicatie internationaal te regelen.''

John van Lottum, tennisprof: ,,Van de ATP (vakbond proftennissers, red.) – ik ga ervan uit dat het klopt – heb ik vorige week gehoord dat een van de acht kwartfinalisten van Roland Garros is gepakt, maar dat de B-staal nog niet is getest. Raar trouwens dat de ATP dat naar buiten brengt. Puerta is een bekend verhaal. In de wandelgangen ging het verhaal dat de vader van Puerta destijds doping aan Chela verstrekt zou hebben. Zo vader zo zoon, zou je zeggen. Puerta is bovendien een tennisser die vaak lange partijen speelt met veel kracht en hard werken. Vier van de vijf Argentijnse toppers zijn nu gepakt. Het lijkt een structureel probleem. Mensen uit dat soort landen zijn bereid meer risico's te nemen als er veel geld te verdienen is. De tennisbond daar zou eens wat strenger moeten gaan controleren. En de ATP moet hogere straffen invoeren, zodat tennissers zich tweemaal achter de oren krabben voordat ze doping nemen. De Argentijnse tennissers houden elkaar de hand boven het hoofd. Op Nalbandian rust de minste verdenking. Hij verliest vaak partijen als hij niet fit genoeg is. De ATP moet trouwens niet zo schijnheilig doen en niet beweren dat tennis een schone sport is. Ik weet zeker dat in het tennis veel doping wordt gebruikt. Dat gebeurt in elke sport waar heel veel geld mee is gemoeid.''

Jan Siemerink, oud-tennisprof: ,,Ongelooflijk stom als Puerta bewust iets genomen zou hebben, want dat zou de tweede keer in korte tijd zijn. Hoe dom kan iemand zijn? In elke sport wordt doping gebruikt en in het tennis ongetwijfeld ook. Of dit structureel is voor het Argentijnse tennis, weet ik niet. Nalbandian bijvoorbeeld is hun beste speler en die is nooit gepakt. Gaudio ook niet. Puerta is een apart verhaal. Ik weet niet wat ik er van moet denken. In zijn carrière zitten grote schommelingen als je kijkt naar zijn ranking op de wereldranglijst de afgelopen acht jaar. Hij is meerdere keren weggezakt en weer teruggekomen. Het gaat op en neer. Dan zou het zo maar kunnen zijn dat hij af en toe iets extra's neemt.''

    • Pieter de Vries