Dikke werknemers zijn vaker ziek

Dikke werknemers zijn aanzienlijk vaker ziek dan hun slanke collega's. Dat zegt de wereldvakbondsorganisatie ILO in een onderzoek. Overgewicht komt niet alleen door te veel en te vet eten thuis, ook de bedrijfskantines zijn er debet aan. De ILO bepleit een actievere opstelling van overheid en bedrijfsleven om de maaltijden die mensen op het werk tot zich nemen gezonder worden.

Er is een proef uitgevoerd, in Singapore, waar de personeelsleden van een grote farmaceutische onderneming gezonder eten in de kantine kregen: gegrilde in plaats van gebakken gerechten, meer mineraalwater in plaats van frisdrank en salades met minder olie en zout. Het ziekteverzuim daalde door het dieet van gemiddeld 3,7 dagen naar 1,9 dagen per werknemer per jaar. Het boek dat ILO over het onderzoek publiceerde, Food at Work, laat meer goed nieuws zien. ,,We wilden aantonen dat de oplossingen soms simpeler zijn dan men denkt'', aldus een adviseur van de ILO. Bij de Nederlandse vakbonden staat overgewicht van werknemers niet op de agenda. ,,We houden ons niet bezig met hoe mensen moeten leven. We hebben het druk genoeg met de risico's die uit het werk zelf voortvloeien'', zegt een woordvoerder van de FNV vakcentrale. Het CNV vindt voeding een verantwoordelijkheid van de mensen zelf. Overgewicht is een probleem in Nederland. Volgens het Voedingscentrum, een door de overheid gesubsidieerd voorlichtingsbureau, veroorzaakt zwaarlijvigheid jaarlijks 40.000 nieuwe gevallen van ouderdomsdiabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Kantine-eten: pagina 21