Dertig jaar

Bert Paping en Carel Berendregt vormen een van de oudste bridgepartnerships van Nederland. Een kleine dertig jaar spelen de twee nu al samen, waarvan het leeuwendeel in de hoogste landelijke competities. Op dat niveau is dat een unicum. Door de jaren heen boekten beiden aansprekende resultaten, samen of los van elkaar. Afgelopen weekend brachten ze, met hun winst in de Meesterklasse paren, voor het eerst een zware titel op hun naam. Met kleine voorsprong (0,3 procent) hielden Paping (53) en Berendregt (54) het kernploegpaar Brink-Van Prooijen van het lijf. Parenbridge is niet alleen maar het scoren van tops. Soms moet je ook vechten voor een middenscore, zoals Carel Berendregt op onderstaand spel bewees. Het komt uit de ochtendzitting van vorige zaterdag:

Z/-

♠ 9 7 6

♡ A B 10

♦ A B 7 4

♣ A 7 2

♠ H V B 10 5 3

♠ 8 4

♡ V 3

♡ 8 7

♦ 9 6 3 2

♦ V 10 5

♣ 10

♣H V 9 8 6 4

♠ A 2

♡ H 9 6 5 4 2

♦ H 8

♣ B 5 3

Berendregt opende de zuidhand met 1♡. West volgde met 2♠ (zwak) en Paping maakte het als noord af op 4♡. Daartegen startte west met ♠H, die de leider een rondje dook. Hij won het schoppenvervolg, speelde een troefje naar het aas en liet daarna troefboer doorlopen voor de vrouw van west. Ondanks de standaardtheorie dat je met negen kaarten in gezamenlijke handen de aas en de heer moet slaan, was de aanpak van Berendregt correct. Gezien de zeskaart schoppen bij west, neemt volgens de open plaatsen theorie de kans op een singleton troef in west aanzienlijk toe. West ging door met schoppen (klaveren zou beter voor hem zijn). De leider troefde, incasseerde ♦H en ♦A en speelde een kleine klaveren van tafel. Het leek Berendregt namelijk aannemelijk dat oost de rest van de punten moest hebben. Dat had de leider goed gezien. Oost nam de vrouw, wilde ♦V niet op tafel leggen en ging daarom door met een kleine klaveren. Berendregt legde de boer en had daarmee zijn contract. Het goede afspel leverde hem niet meer op dan een middenscore, omdat een aantal leiders toch maar troefaas en -heer hadden geslagen.

    • Jan van Cleeff