Beving El Salvador

El Salvador en Guatamala, beide kampend met ernstige modderstromen en overstromingen als gevolg van de orkaan Stan, zijn gisteravond getroffen door een aardbeving. Met een kracht van 5.8 op de schaal van Richter had de beving een middelmatige sterkte. Over doden of gewonden is vooralsnog niets bekend.

Het epicentrum van de beving lag net buiten de kust van El Salvador, 55 kilometer ten zuidwesten van hoofdstad San Salvador. Duizenden mensen zochten een veilig heenkomen in de straten. In Guatemala stortte een snelwegviaduct in. Door de beving moesten de zoekacties naar slachtoffers van de orkaan tijdelijk gestaakt worden. Ook kon er niet meer gezocht worden naar twee landarbeiders die zijn vermist sinds vorige week zaterdag de vulkaan de Ilamatepec, 60 kilometer ten westen van San Salvador, uitbarstte.

Het dodental als gevolg van Stan was gisteravond opgelopen tot 254. De meeste slachtoffers vielen in Guatemala (156) en El Salvador (65). Ook in Zuid-Mexico, Nicaragua, Honduras en Costa Rica kwamen mensen om, meestal als gevolg van modderstromen en overstromingen. In Guatemala zijn nog honderden personen vermist.

In moeilijk bereikbare gebieden in Guatemala beginnen, vijf dagen nadat Stan aan land kwam, voedsel- en drinkwatertekorten te ontstaan. Bewoners van de westelijke provincie San Marcos vragen de overheid via lokale radiostations om hulp voor hun afgesloten regio. Ook zijn er berichten van plunderingen. President Oscar Berger heeft aangekondigd de getroffen gebieden dezer dagen te bezoeken.