Arias for Senesino Andreas Scholl

Farinelli en Senesino waren in de achttiende eeuw de beroemdste castraten, nog altijd fabuleus door hun vocale capriolen. De ontmande zangers waren `olifantskanaries' met hun grote longen en hun onvolgroeide strottenhoofd. Hun spektakel verblufte hen zelf. Toen Farinelli eens extra superieur kwinkeleerde, snelde Senesino op zijn rivaal toe om hem te omhelzen.

De countertenor Andreas Scholl zingt nu een cd vol met aria's die voor Senesino werden gecomponeerd door Händel, Albinoni, Lotti, Scarlatti en Porpora. Scholl is geen castraat, fijn voor hem, iets minder voor ons. Hij is ook te braaf voor vocale lichtzinnigheid en loos virtuoos vertoon. Scholl zingt de serieuze Senesino wel met imponerende techniek in zijn coloraturen. En in een Händel-aria wordt een lang crescendo gevolgd door decrescendo: dertien onwaarschijnlijk spannende seconden.

Decca 475

6569****

    • Kasper Jansen